Обама не изключва възможността за отваряне на посолство в Техеран

| от |

Американският президент Барак Обама не изключи възможността за подобряване отношенията между САЩ и Иран, и отваряне на посолство в Техеран, ако се стигне до споразумение за ядрената програма на страната. В обширно интервю за американското обществено радио Обама коментира, че икономиката на страната е в добро състояние и през оставащите две години от мандата си ще се фокусира върху това американците да се възползват от подобрената икономическа ситуация.

Президентът засегна и наболялата в момента тема за дискриминацията на расова основа след убийството от полицията на невъоръжени чернокожи младежи. Той каза, че обстановката сега е по-добра, въпреки допитванията, които показват, че по-голямата част от обществото е на противното мнение.

Афроамериканците или латиноамериканците от бедните квартали, които са били изправени пред това през целия си живот не биха казали, че сега е по-лошо, отколкото преди 10, 15 или 20 години.

Барак Обама говори и за международната политика, като по въпроса за Русия посочи, че натискът от санкциите прави руската икономика достатъчно уязвима и подобряването й ще бъде трудна задача. Създаденото положение, според него, показва, че с анексирането на Крим руският президент Владимир Путин е направил „стратегическа грешка“ и постъпката му „не е била много разумна“. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Обама не изключва възможността за отваряне на посолство в Техеран