НЗОК подкрепя пръстовите отпечатъци за влизане в болница

| от chronicle.bg |

Здравната каса ще подкрепи въвеждането на пръстов идентификатор за постъпване в болница, стана ясно след заседание на Надзорния съвет на Касата. След въвеждането на чекирането с лични карти, болниците вече са спестили общо около 10 милиона лева, съобщи БНР.

Системата с лични карти обаче се заобикаля, заради което Касата одобрява идеята за пръстов идентификатор.

Членът на Надзорния съвет на НЗОК от пациентската квота Станимир Хасърджиев обясни след заседанието, че досега за чекиращата система за вход в болница Здравната каса е инвестирала 50 000 лева, като разходът на болниците средно за четци е бил 1,4 милиона лева. Месечно от чекиращата система досега е изчислено, че са спестени около 1,5 милион лева.

Оказва се, че тази система може да бъде заобикаляна чрез копия от личната карта. Ако се въведе пръстовият идентификатор, гражданите ще могат да контролират какво се случва с техните пари, обясни Хасърджиев. Става дума не за пръстов отпечатък, а за биометрични данни, така че няма да се събират пръстови отпечатъци от хората, съобщи Хасърджиев, а ще се генерира код от системата. Това ще е по-евтин и ефикасен начин, защото ще се надгради досега съществуващата чекираща система, обясни още той, цитиран от Нова телевизия.

 
 
Коментарите са изключени за НЗОК подкрепя пръстовите отпечатъци за влизане в болница