Няма какво да се направи, за да променим решението за „Южен поток“

| от |

Не мисля, че бихме могли да направим много, за да променим решението на основния акционер за „Южен поток“. При положение, че основният акционер се е отказал от своето инвестиционно намерение, ние няма какво толкова да направим. Това заяви за БНР бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ, който сега е председател на енергийната комисия в парламента.

Според него освен самото спиране на „Южен поток“ няма да има други последствия върху другите ни енергийни взаимоотношения с Русия. Той е категоричен, че страната ни няма да спре да получава приходи от транзита на газа, защото договорът ни в тази посока е до 2030-а година. Договорът за доставка на газ е 10-годишен и е стартирал миналата година, като има клауза за автоматично подновяване, ако желаем това, добави той.

В отговор Драгомир Стойнев от БСП, който е член на енергийната комисия в НС, заяви, че промени в този договор не са правени: Проблемът е какво ще се случи след 2030-а г. /…/ Истината е, че „Булгартрансгаз“ ще загуби приходи по простата причина, че ако сега Русия плаща на нас за транзита на газ до Гърция и Турция, с промяната, със заобикалянето на България вече Русия ще плаща на Турция, за да доставя газ на България и Гърция. Това означава, че след няколко години бъдещето на „Булгартрансгаз“ – предприятие, което носи годишно около 100 млн. долара в бюджета на държавата, е поставено под въпрос. Това означава и загуба на работни места. Тук въпросът е геополитически. С това решение на Русия вече се засилва ролята на Турция не само в региона, а ролята й относно доставките на природен газ за Европа. ЕК трябва да е наясно, че се сформира много сериозен съюз на база енергийните ресурси между Русия и Турция. Тук не става дума само за проекта „Южен поток“. Ще става един газоразпределителен център, една сила, която ще даде възможност на Турция да бъде един силов играч относно бъдещи преговори между Турция и ЕК.

Стойнев е категоричен, че България е коректен партньор. По думите му, никога Русия не е споменавала за заобикаляне на страната: Нещо се е случило по време на служебното правителство, за да се вземе това решение. Г-н Щонов даде отговор преди няколко дни, че именно той с неговото писмо, което официално е изпратено до „Газпром“, дефакто е спрял проекта.

Добрев е категоричен, че не трябва да се хвърля вината върху служебното правителство. Той подчерта, че към 2030-а г. България ще добива собствен газ и дори можем да изнасяме газа, който е извън нуждите ни. Той посочи и друг много важен проект – газа от Каспийския регион. Ние наистина ще взимаме газ към 2020-а г. от Гърция, но това няма да е руски газ, а газ от Каспийския регион, коментира депутатът.

Не мисля, че нещата трябва да се драматизират. Аз не виждам нищо драматично да е станало. Много по-важното за нас са българските находища, много по-важно за нас е да имаме алтернативен източник на газ, алтернативно трасе.

Стойнев обаче изтъкна, че още нищо не е сигурно около проекта „ТАП“. Той постави под съмнение и добиването на газ от вътрешни количества. „Южен поток“ стана жертва на геополитическия сблъсък между Русия и Запада на територията на Украйна, категоричен бе още депутатът.

Цялото интервю на Таня Величкова с Делян Добрев и Драгомир Стойнев чуйте от звуковия файл.

 
 
Коментарите са изключени за Няма какво да се направи, за да променим решението за „Южен поток“