Новото лице на София – зона 3 (снимки)

| от |

Преди дни бяха обявени резултатите от конкурса за зоните в централната градска част на София, които ще бъдат обновени. За четирите обособени позиции – бяха премирани по три проекта, като архитектурните екипи, които са ги изготвили и класирани на първо място – ще трябва и да ги реализират.

Двама от некласираните в конкурса за новия облик на центъра на София ще обжалват резултатите. Това са архитектите Тодор Булев и Людмил Леонидов, който преди време беше общински съветник от ГЕРБ. Двамата имат критики както към журито, така и към спечелилите проекти.

Конкурсът за нов облик на центъра на София е опорочен, а класираните на челни места проекти са взаимно отричащи се, смята арх. Борислав Борисов – член на журито и общински съветник от БСП. Според него съмнителен е фактът, че само 40 проекта са участвали в конкурса, при положение че за Метростанция 20 и за стена за катерене в район „Младост“ е имало между 130 и 370 кандидати от десетки страни.

2

В сряда (29.01) ви представихме първата зона, а вчера (30,01) ви показахме и втората зона, сега е ред, на Зона три.

1

Зоната обхваща Градската градина, площад „Александър Първи“, част от булевард „Цар Освободител“, пространството около Руската църква, както и площад „Николай Гяуров“ – това са местата включени в т. нар. трета зона от центъра на София, които ще бъдат с нова визия след реализирането на проекта, който е спечелен от екипа на „Никонсулт“, ръководен от арх. Владислав Николов.

7

„Това, което предлагаме е възстановяване на старата площадка на Градската градина до старото си ниво, като основната цел е градината, която е в момента прилежаща към Националната галерия да бъде свързана безконфликтно със Градската градина. Това е основното и съответно минаваме отдолу с един полувкопан тунел за автомобилното движение, което е по „Цар Освободител“, казва арх. Владислав Николов..

3
В зависимост от конкретните намерения на общината тунелът може да бъде по-къс, може да бъде и по-обхватен и по-дълъг, което в момента се проучва като потенциални възможности. „Какво има предвид – представете си, че влизате в тунел още при Централния дом на армията. Минавате под трасето на ул. „Раковска“ и излизате встрани от стария Партиен дом, идеята, която може би си заслужава, е да се създаде една голяма пешеходна зона, която да включва не само Градската градина, но и Руската църква и пространството към платото на „Александър Невски“ и да свърже основно двете градини – тази, прилежаща на Царския дворец, бившия, и съответно Градската градина.“

Според архитектите може да се направи един къс тунел, който да послужи за свързването на двете градини и да бъде направено по-мащабно решение, което да реши по-обхватно пешеходното движение в центъра на София. Друга идея, като трети вариант е тунелът да започне от Ректората и излезе при стария Партиен дом, това ще позволи по-голямо пешеходно пространство пред Народно събрание, платото, подхода към „Александър Невски“.

Що се отнася до малкото площадче, което носи името на големия български певец Николай Гяуров, арх. Николов е категоричен, че там намесите ще бъдат минимални.

5

„Намаляване на паркинга, по-голямо зелено пространство, в което спокойно може да се сложи паметник или някаква скулптурна композиция. Отделяне на едно малко пространство за паркиране на живущите.

Арх. Владислав Николов уточни, че в процеса на изпълнение на проекта неговият екип ще си партнира с този, който е спечелил проекта за четвъртата зона. Все пак става дума за две съседни зони, изобщо ако използвам неговите думи: „ Ще имаме една без конфликтна работа.“

9

8

 
 
Коментарите са изключени за Новото лице на София – зона 3 (снимки)