Ново лечение за хепатит С

| от chronicle.bg |

В последните няколко години хроничният хепатит С се превърна в социално значимо заболяване. Въпреки редицата кампании, организирани в подкрепа на хепатитно болните у нас и за превенция на тежкото заболяване, статистика на СЗО сочи, че 1,5% от българите са инфектирани с хепатит С.

Според лекари и пациентски организации заболяването вече е излечимо и у нас. Новите медикаменти, които се прилагат, са безинтерферонови. За да може, обаче, българите да се възползват от новите лекарства, е редно  здравната каса да започне да ги покрива.

От МЗ поясниха, че медикаментите, необходими за лечението на Хепатит C, ще започнат да се покриват от следващата година. Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, обаче,  настоя да се промени нормативната уредба, така че да се създадат възможности Касата да покрива лекарство за конкретен брой пациенти в конкретна година. Друга възможност би позволила гъвкавост, ако един пациент би могъл да си доплати за лечението, но то да започне да се покрива веднага.

За съжаление само 10-15% от заразените с хепатит С стигат до пълно излекуване. Останалите близо 90% остават хронични носители на вируса.

Към момента НЗОК финансира терапия с рибавирин, която не дава ефект при всички заболели.

Проф. Антонов от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ заяви, че новото лечение е пробив, който може да изчисти популацията от този вирус.

От своя страна проф. Крум Кацаров, председател на дружеството на гастроентеролозите в България, сподели, че новите медикаменти, които могат да лекуват почти всички инфектирани, все още не се заплащат, но са приложени на 100 души у нас като подарък от фармацевтичните компаии, които ги произвеждат и терапевтичният ефект от тях е много добър.

„В случая наистина сме на прага на революция, тъй като лекуваме пациенти от 95%, няма странични ефекти и което е най-важно – слизаме до групи, които преди не можехме да лекуваме. Става дума за пациенти с чернодробна цироза, с хронични бъбречни заболявания, подготвени за  трансплантация или наскоро преживели такава“, коментира специалистът.

 
 

Трейлър на новата любовна история „The Discovery“

| от chronicle.bg |

Освен сериали, Netflix вече включва в портфолиото си и филми.

Днес на бял свят се появи първият трейлър на любовната история „The Discovery“ с Руни Мара и Джейсън Сийгъл.

Действието ще се развива в свят, в който задгробният живот е научно доказан, в резултат на което милиони хора започват да се самоубиват, за да стигнат „от другата страна“.

Режисьор е Чарли Макдауъл, а ето го и трейлъра:

The-Discovery-movie

 
 

10-те най-богати, здрави, щастливи и модерни държави

| от chronicle.bg |

Или къде да отидем, когато (ако) Тръмп и Великобритания заключат вратите.

Лондонският институт Legatum пусна десетия си годишен „Индекс на благополучието“ – глобално изследване, което прави класация на най-просперитетните държави в света. То изследва 104 елемента – от стандартните БВП и процент безработица до по-интересни като колко са защитените интернет сървърa в държавата и колко отпочинали се чувстват хората ежедневно.

Тези елементи след това се разделят в 9 графи: качество на икономиката, бизнес среда, политика, образование, здраве, безопасност, лична свобода, социален капитал и околна среда.

Норвегия беше начело на класацията 7 години поред. През 2016 година обаче имаме нов лидер.

 
 

Най-обещаващите сериали на 2017-а

| от chronicle.bg |

Докато филмовата индустрия все повече залага на блокбастъри, талантливи актьори и режисьори обръщат все по-голямо внимание на телевизията. В повечето случаи –зрителите печелят.

По информация на FX оригиналните сериали през 2017 година ще станат 500, а година по-рано те са били 455. Затова е невъзможно повечето от нас да следят всичко, което излиза по телевизията.

Затова ви предлагаме кратък списък с епизодите, които задължително да гледаме през новата година. Повечето от тях са нови, но включваме и няколко заглавия, които очакваме с нетърпение.

 
 

Най-неприятните жени в Холивуд

| от chronicle.bg |

Да бъдеш актриса в Холивуд не е лесно. Трябва да си секси, красива, талантлива и да даваш всичко от себе си, за да израснеш в една силно конкурентна среда.

Ако успееш в същото време да запазиш някаква човечност и да не изглеждаш супер надута, тогава ставаш истинска звезда. Ако не успееш, израстваш в кариерата си, но разочароваш онези, които имат късмета или нещастието да те познават.

В галерията долу сме събрали онези знаменитости, които по мнение на хората, които имат досег до тях, са изключително капризни, арогантни и се държат като принцеси. Иначе казано – кифли.

Вижте 10 известни, брилянтни в професията си жени, които са се провалили в отношението си към фенове и колеги.