Новият НК – до 6 години затвор за цигара марихуана

| от |

Sviv_cigaraВсеки, който бъде хванат да пуши или притежава дори една цигара марихуана, е заплашен със затвор от 1 до 6 г. Това предвижда новият Наказателен кодекс.

За поредния спорен член в проекта, който преди дни бе приет от Министерски съвет, сигнализираха неправителствени организации. Те се опасяват, че под ударите на закона ще попаднат много наркозависими, а не престъпници, съобщиха „Сега“, bTV и Dir.bg.

Промяната идва на фона на това, че много европейски страни либерализират продажбата на лекия наркотик с лечебна цел, а търговията и употребата му вече е разрешена в няколко щата в САЩ. В Колорадо дори бе открит първият магазин за канабис.

В същото време в новият НК отпада възможността маловажните случаи да се наказват с глоба, както е сега, съобщи Васил Харалампиев от сдружение „Рестарт“. Преди години проблемът с така нареченета „еднократна доза“ намери някакво решение, след като бе вкарана специална алинея, която предвижда в такива случаи да се налага глоба до 1000 лева.

В предлагания от Министерството на правосъдието проект е предвиден само общ текст без изключения за маловажни случаи или малки количества – „който в нарушение на установени правила придобива, държи или получава наркотично вещество или аналог на наркотично вещество“ се наказва от 1 до 6 години лишаване от свобода“.

„Този текст е правилен“, заяви вчера правосъдният министър Зинаида Златанова по БНТ. Тя призова по въпроса да се произнесат и криминалисти.

„Новия проект за НК всъщност неглижира общественото здраве и създава огромен риск едно хронично заболяване като зависимостта да се превърне в престъпление”, заяви обаче Елена Николова от асоциация „Солидарност“.

Психиатърът д-р Георги Василев също коментира, че тези промени ще повлияят на съдбата на много хора и то за десетилетия. По думите му НК има потенциала да осакатява човешки съдби и това не е нещо, което може да се приеме леко.