Новият матриархат

| от |

we_can_do_it___remastered_by_thedrifterwithin-d56rqh1

Само след десет години жените бизнесмени и жените ръководители ще станат повече от мъжете. Социолозите констатират: инфантилизацията на мъжете, от една страна, и необходимостта да поемеш лично отговорността си и да се бориш за бъдещето на децата си, от друга, принуждават жените не само постигат целите си, но и да стават лидери. Настъпва ерата на матриархата.

Финансовият елит на Великобритания е вече 47% от женски пол. Няколко авторитетни компании, такива като Data Monitor, Deloitte и Barclays Wealth Management, веднага направиха прогнози: жените стремително изпреварват мъжете в образованието, кариерния ръст, правенето на собствен бизнес. Ако това продължи така и в бъдеще, в скоро време мъжете, които приемат решения, ще станат по-малко от жените. Ето и малко статистика. Броят на студентките в университетите в развитите страни отдавна е надвишил броя на студентите. От осем милиона нови работни места, които са се открили от началото на XXI в. в ЕС, шест милиона са заети от жените. И още: по време на последната криза вълната от уволнения е засегнала основно мъжете. В САЩ например от всеки четирима съкратени работници трима са били мъже. Вярно, това се обяснява вече не толкова с личните заслуги на жените, колкото с успехите на феминисткото движение като цяло. Социологът Евгений Татаринцев смята, че показателите за по-голямото процентно присъствие на жените на различни постове в американските компании се обяснява тъкмо с това:

-В САЩ феминистките движения постигнаха сериозни права и свободи на жените и е напълно възможно много организации да не уволняват жени заради опасението, че ще започнат да ги викат в съда, просто не им е изгодно. По-лесно е да уволниш мъж, защото ако е жена – тя може да те обвини в сексизъм. Що се отнася до увеличаването на броя на жените в бизнеса като цяло, ще се съглася, че действително има такава тенденция: жените все по-активно започват да присъстват в икономическата сфера и достигат доста сериозни висоти и дори надминават постиженията на мъжете.

Така че феминисткото движение, разбира се, е изиграло съществена роля за напредването на жените. Но в бизнеса всичко се обяснява с личните качества, способността за обучение, и естествено, прословутата женска интуиция. Психологът Ираклий Пожариски обяснява матриархалната тенденция с отказа на мъжете от отговорност:

-Ако изходим от днешното общество, подрастващите млади хора, те са по-инфантилни. Мъжете са по-малко готови да поемат отговорност. А жените в последно време са по-активни.

Характерно е, че ако само преди седем години на тренингите за инвестиране и бизнес планиране е имало повече мъже, то днес да получат специфичните „мъжки” знания идват значително повече жени, пише Гласът на Русия.

 
 
Коментарите са изключени за Новият матриархат