Новият Европейски Парламент: избраните депутати заемат местата си

| от |

От миналата седмица в Брюксел пристигат новите членове на Европейския парламент. Те ще станат официално депутати от първата пленарна сесия на 1 юли, но вече могат да се погрижат за административните формалности преди встъпването в длъжност. От общо 751 депутати в ЕП се очаква 371 да започнат своя първи мандат през следващия месец. Разговаряхме с двама от тях, докато те опознаваха бъдещата си работна среда – Браян Хейс (ЕНП, Ирландия) и Мерседес Бресо (С&Д, Италия).

20140606PHT49101_original

Браян Хейс

Г-н Хейс е от Дъблин и е на 44 години. Той е бил депутат и в двете камари на ирландския парламент, а през 2011 г. заема поста на младши министър във финансовия департамент.

Какви са първите Ви впечатления от Брюксел и Парламента?

Впечатлен съм от размера. Аз обаче вече имам определен опит, тъй като посещавах Парламента редовно в последните три години като представител на ирландското правителство. Хората са много добронамерени и услужливи към новите депутати, което е наистина окуражаващо.

Какво обичате да правите в свободното си време?

Обичам голфа и тениса, а също така бързото ходене!

Кои са Вашите герои от историята или от днешния свят?

Даниел О‘Конъл допринесе за католическата еманципация (разширяването на гражданските права на католиците във Великобритания и Ирландия в началото на 19-ти век – бел.ред.) и показа, че ненасилствената парламентарна политика може да успее. Аз също така се възхищавам на Уинстън Чърчил за смелостта му в борбата с фашизма.

Кои въпроси считате за най-важни в бъдещата си работа на депутат?

Завършването на банковия съюз и улесняването на достъпа на малкия бизнес в цяла Европа до кредити. Ние трябва да се поучим от най-добрите практики, когато става въпрос за реформиране на публичната администрация. Но най-важният приоритет е да се заемем с младежката безработица, която е скандална, и да намалим дългосрочната безработица, която също е неприемливо висока. Това трябва да бъде задачата на всички европейски институции.

Хората отчаяно се нуждаят от социална пазарна икономика в Европа, основаваща се на благоприятна за бизнеса култура, на подобрена конкурентоспособност, на висока квалификация и иновации. Без напредък по тези въпроси ще продължи свиването на центристките сили в Европа и разрастването на по-агресивни и неонационалистки политически формации.

Мерседес Бресо

Г-жа Бресо ще навърши 70 години този месец. През 2010 г. тя бе избрана за първата жена председател на Комитета на регионите. Тя също така е била председател на правителството на провинция Пиемонт и е работила като университетски преподавател по икономика, за последно в Политехническия университет в Торино.

Какви са първите Ви впечатления от Брюксел и Парламента?

Аз работя между Брюксел и Италия от 2004 г. Това е град, който познавам и обичам заради неговото мултикултурно измерение. Имам къща тук и съм щастлива, че живея в столицата на Европейския съюз. Съпругът ми е французин и аз се възприемам като европейска гражданка.

Какво обичате да правите в свободното си време?

Обичам книгите, плуването и пътуванията. Аз чета непрестанно, а също съм и авторка на книги. Любимите ми писатели са Хорхе Луис Борхес, Маргьорит Юрсенар и Итало Калвино. Що се отнася до икономиката, уважавам трудовете на Джоузеф Стиглиц и Никола Джорджеску – Рьоген.

Кои са Вашите герои от историята или от днешния свят?

Бащите на европейската интеграция Жак Делор и Алтиеро Спинели . А също и политическите мислители Карло Росели, Карло Катанео и Алексис дьо Токвил.

Кои въпроси считате за най-важни в бъдещата си работа на депутат?

Бих искала да помогна за възстановяването на доверието между гражданите и институциите. Аз вярвам в промяната на компетенциите на ЕС. По-важните въпроси трябва да се решават на европейско ниво – външни работи, отбрана, финанси, а по-маловажните – на местно, съгласно принципа на субсидиарността. Крайната цел трябва да е създаването на конфедерация.

 
 
Коментарите са изключени за Новият Европейски Парламент: избраните депутати заемат местата си