Новите перспективи за Европа

| от |

18dtrtre12Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) показват силно изоставане от западните си съседи в ЕС. Според прогнози на списание Forbes, ако темповете на икономически растеж в страните от ЦИЕ останат на днешното ниво, те ще могат да настигнат „старите жители” на ЕС по стандарт на живот едва след 100 години. Дали ще искат и могат в Брюксел да изравнят разслояването на бедни и богати?

Оптимистите в ЕК смятат, че „изоставащите” страни в ЕС в крайна сметка ще станат локомотиви на растежа за Съюза като цяло. Изглежда странно, но те се аргументират с това, че икономическият растеж в Централна Европа ще се извърши по-бързо, отколкото в Западна. А евтината работна ръка от периферията ще повиши конкурентната способност на западните предприятия. И само след двайсет-трийсет години Изтокът окончателно ще се справи с наследството на командно-административната икономика и ще настигне Запада. Но методът на затягане на изоставащите, който се нарича на Запад „политика на сплотяването”, не винаги действа. Методът успя да издърпа Ирландия, но едва след 30 години напрегнати усилия.

Ако с Ирландия обаче, европейската регионална политика, или „политиката на сплотяването” проработи, със страните от Южна и особено от Източна Европа работата е по-сложна заради кризата в зоната на еврото. Освен това помощта си е помощ, но и самата страна трябва да създава вътрешни ресурси за собственото си развитие, казва политологът Алексей Кузнецов за смисъла на „политиката на сплотяването”:

– Наднационалната регионална политика е не просто изтегляне на изоставащите, а създаване на определени условия, които ще позволят в бъдеще на тези региони динамично да се развиват сами.

Трудовата миграция от Изток вече предизвиква сериозни опасения на Старата Европа. Всички страни са заинтересувани в затягането на изоставащите, убеден е експертът Владислав Белов. Макар и никога да не бъдат монолитен механизъм:

– Единна икономика от гледна точка на стопанско-политическите пространства, които се разбират не само като държавни образования, но и като макрорегиони, няма да има. Ще има различия по оста север-юг, запад-изток. Но общото ниво ще се повишава и в това Брюксел е заинтересуван.

Според експерта високоразвитите икономики формират не само търсене на вносните стоки, но и търсене на вътрешния пазар. А точно вътрешният пазар е един от основните двигатели на развитието на икономиката на ЕС като цяло. Колкото по-силен е вътрешният пазар, толкова повече са шансовете за формиране на нови икономически субекти в малкия и средния бизнес и създаването на работни места. И съответно, е по-висока раждаемостта. Благосъстояние за всички в действие. Само трябва да почакаме. От 30 до 100 години.

Гласът на Русия.

 
 
Коментарите са изключени за Новите перспективи за Европа