Новите депутати в ЕП: Тери Райнтке и Тереза Родригес-Рубио

| от |

Първата пленарна сесия на Европейския парламент от 1 до 3 юли е вече близо и новоизбраните депутати заемат местата си за началото на петгодишния си мандат. В третата част от нашата поредица от интервюта представяме първите впечатления на Тери Райнтке (Зелени, Германия) и Тереза Родригес-Рубио (ЕОЛ/СЗЛ, Испания).

20140618PHT49901_original

Тери Райнтке е родена през 1987 г. и е учила политология в Берлин и Единбург. Тя се занимава активно с политика от 16-годишна възраст, като акцентира върху проблеми, свързани с енергетиката, равенството между половете, правата на младите хора и на хората с различна сексуална ориентация. Като бивша говорителка на младежката европейска федерация на Зелените тя вече е имала досег с Европейския парламент.

Тереза Родригес-Рубио е на 32 години и е родена в южния град Рота, Андалусия. Тя е завършила арабистика в Университета на Кадис и е преподавала испански език и литература в средно училище. Участвала е във феминистки движения и в социални и студентски протести срещу орязването на бюджета за образование.

Какви са Вашите първи впечатления от Брюксел и Парламента?

Тери Райнтке: Многообразието; това, че хората говорят на толкова различни езици, че идват от цяла Европа. Винаги имам чувството, че това, което се случва тук, може да се промени, че можеш да повлияеш на начина, по който работи Парламентът, на начина на формиране на европейските политики. Намирам това за наистина вълнуващо.

Тереза Родригес-Рубио: Досега не съм имала възможност да опозная Брюксел. Но хората изглеждат много дружелюбни, усмихнати и спокойни. Първото ми впечатление от Парламента е различно: мисля, че той е голям, сив, бюрократичен, недостъпен и трудно се поддава на контрол от новодошли и от гражданите. Това е първото ми опасение.

Какво обичате да правите извън работното време?

Тери Райнтке: Много съм запалена по бягането. Този април участвах в полумаратона в Бон. Освен това харесвам много настолните игри или просто да разпускам.

Тереза Родригес-Рубио: Когато мога (това напоследък не ми се отдава), играя баскетбол. Обичам да чета и да пиша поезия и карнавални песни.

Кои са Вашите герои от световната история или от съвременността?

Тери Райнтке: Аз съм силно повлияна от феминистки като британката Емелин Панкхърст или от чернокожата Одри Лорд.

Тереза Родригес-Рубио: Луиз Мишел, водачката на Парижката комуна, заради смелостта й. Роза Люксембург заради борбата й срещу Първата световна война, заради отстояването на правата на човека и на социалната справедливост, заради постоянството й до момента, в който е убита. И Федерико Гарсия Лорка, убит от армията на Франко: той е символ на свободата в Андалусия.

По кои въпроси бихте искали да работите като депутат в ЕП?

Тери Райнтке: Бих искала да работя по политиките спрямо младите хора, особено по отношение на младежката безработица. Гаранцията за младежта е първа стъпка, но сега е наистина важно да направим така, че тя да заработи. Друг аспект е участието на младите хора в политиката. Когато погледнем избирателната активност сред младите на европейските избори, става ясно, че има проблем в комуникацията на европейските институции и аз бих искала да работя, за да променя нещата.

Тереза Родригес-Рубио: Ще се боря срещу антисоциалните аспекти на Споразумението за свободна търговия със САЩ, което ще засегне съществено ежедневието на европейците. Ще се боря срещу орязването на бюджетните разходи и ограничаването на правата на хората и особено на жените в социалната, трудовата и екологичната сфери. Ще бъда против затварянето на Европа и ограничаването на правата на имиграция. Бих искала да възстановя правата на гражданите и народите във времена, когато изглежда сякаш финансовите институции и мултинационалните компании са тези, които управляват Европа.

 
 
Коментарите са изключени за Новите депутати в ЕП: Тери Райнтке и Тереза Родригес-Рубио