Новите 240 влизат в пленарна зала

| от |

Първият звънец на 43-ото Народно събрание ще удари на 27 октомври в 14:00 часа. Първото заседание на новия парламент ще бъде водено от най-възрастния новоизбран за народен представител – Стефан Данаилов.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“, ще бъдат първите думи на новите 240 народни представители, избрани от листите на рекорден брой политически сили – осем. В резултат на проведените на 5 октомври предсрочни парламентарни избори място в 43-ото Народно събрание намериха ГЕРБ, „БСП – лява България“, ДПС, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, „България без цензура“, „Атака“ и АБВ.

С най-голяма парламентарна група в новия парламент ще разполага ГЕРБ – 84 народни представители. „БСП – лява България“ ще има 39 депутати, а третата по големина група е тази на ДПС с 38 народни представители. Реформаторският блок ще бъде съставен от 23-ма депутати, Патриотичният фронт от 19, а „България без цензура“ от 15. С по 11 депутати са „Атака“ и АБВ.

Тържественото първо заседание на 43-ото Народно събрание ще бъде излъчвано на живо по Българската национална телевизия и Българското национално радио, а слово ще държи държавният глава Росен Плевнелиев. По традиция обръщение към обществото на първото заседание ще направят и лидерите на парламентарните групи на всички политически формации, намерили място в Народното събрание.

Още по време на първото заседание на новия парламент ще бъде проведен избор за председател, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. По всяка вероятност кандидатът на най-голямата парламентарна група ще бъде Цецка Цачева, която бе председател на 41-то Народно събрание. Ще бъдат гласувани и заместник-председатели на парламента, както и решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

До предсрочните парламентарни избори на 5 октомври 2014 година се стигна след оставката на министър-председателя Пламен Орешарски, гласувана от 42-ото Народно събрание на 24 юли тази година. На 6 август държавният глава разпусна парламента и назначи служебно правителство с министър-председател Георги Близнашки. Служебното правителство ще изпълнява своите функции до гласуването в парламента на ново редовно правителство и министър-председател.

Повече от три седмици след провеждането на предсрочни избори няма яснота дали новото Народно събрание ще успее да излъчи правителство на България. В резултат на проведените консултации между политическите формации в новия парламент и от публичните изявления на техните лидери е ясно, че единствено ГЕРБ ще се опита да реализира мандат. По Конституция президентът връчва мандата първо на най-голямата парламента група, следвана от втората по големина и трета произволна група. Ако и трите политически сили не успят да съставят кабинет, който да бъде подкрепен от Народното събрание, се насрочват нови избори.

След проведения първи кръг от консултации между ГЕРБ в лицето на преговорен екип, съставен от Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова и представителите на останалите 7 партии стана ясно, че категорично невъзможно е съставянето на правителство с ДПС, „Атака“ и „България без цензура“. С всички останали партии бяха проведени втори кръг от консултации, от които стана ясно, че единственият възможен вариант изглежда кабинет подкрепен от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

След среща между председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и този на БСП Михаил Миков в Народното събрание на 26 октомври стана ясно, че БСП със сигурност остава в опозиция. Борисов от своя страна коментира, че е „скептик за създаването на стабилно правителство“. От думите му стана ясно, че по-скоро форматът на новия кабинет ще бъде правителство на малцинството, излъчено от ГЕРБ и Реформаторския блок, а Патриотичният фронт няма да участва с министри, но ще подпише споразумение за подкрепа. Заявка да подкрепят определени политики дадоха и от АБВ и ДПС. Представителите на Движението за права и свободи обаче обявиха след консултациите с ГЕРБ, че биха подкрепили единствено правителство на малцинството, излъчено само от най-голямата парламентарна група, а не от коалиционно малцинство. Категорично срещу кабинет на ГЕРБ се обявиха от „Атака“, а от „България без цензура“ заявиха, че са готови да дадат пълна подкрепа на най-голямата политическа сила в новия парламент, но от ГЕРБ отказаха подкрепата заради голямото противоречие с предизборните обещания и заявки на Николай Бареков и хората му. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Новите 240 влизат в пленарна зала