Новият рупор на Кремъл

| от |

Два месеца преди Олимпиадата в Сочи с президентски декрет беше закрита руската държавна информационна агенция РИА Новости. Какво ли се крие зад този непопулярен ход на Кремъл, се питат германските издания, цитирани от Дойче веле.

Новината е изненадваща и по още една причина: държавната информационна агенция РИА Новости бе сред официалните спонсори на зимната олимпиада в Сочи. А сега на нейно място ще бъде създадена нова мегаструктура – медийният концерн „Россия Сегодня“ /Русия днес/, към който ще бъде прехвърлено и радио Гласът на Русия.

160446096

Наред с ИТАР-ТАСС и Интерфакс, РИА Новости бе сред водещите руски информационни агенции, собственост на един държавен холдинг. „Гласът на Русия“ пък е руската радиостанция за чужбина. Както пише онлайн изданието газета.ру, слуховете за предстоящото сливане на РИА Новости с други държавни медии се разпространяват от около година насам. И ако решението за това се е забавило толкова, то положително обяснението е в битките между лобитата на отделните държавни медийни компании, които се конкурират помежду си и търсят начини да разширят влиянието си. Засега не е ясно кои кръгове са надделяли в Кремъл, пише руското издание, цитирано от АРД.

Начело застава човек на Путин

За генерален директор на новия държавен медиен холдинг „Россия Сегодня“ готвят човек, известен с антизападната и хомофобската си ориентация – консервативния руски журналист и заместник-директор на държавната телевизия Дмитрий Кисельов. Той е възпитаник на Ленинградския държавен университет – както и Путин. И е известен с благосклонното си отношение към президента. „По своите успехи политикът и държавникът Путин няма равен на себе си и може да бъде сравняван единствено със Сталин“, каза Кисельов в свое предаване по случай 60-тия рожден ден на президента.

Кисельов е автор и на други смели сравнения. Така например в разгара на финансовата криза в Кипър той сложи знак на равенство между Меркел и Хитлер, а през август призова органите на хомосексуалните да бъдат изгаряни, тъй като, според него, не били годни за трансплантация.

putin_09_04_2012

Заради новия имидж на Русия

С помощта на новия медиен концерн Кремъл иска да направлява дейността по налагането на нов образ на Русия зад граница, пише агенция Франс прес. Приоритетна цел на многоезичната програма ще бъде да информира света за „руската държавна политика и социалния живот в страната“, се казва в президентския декрет, поместен на сайта на Кремъл.

Освен това създаването на холдинга цели оптимизирането на средствата за държавните медии, пише още в документа. Франс прес цитира шефа на президентската кацелария Сергей Иванов, който говори за рационализиране на държавните средства и за по-ефективно разпространение на политическите послания на Кремъл. „Русия преследва своя собствена политика, базираща се на защитата на националните интереси. Тя трудно може да бъде обяснена на света, но поне трябва да опитаме“, казва Иванов.

 
 
Коментарите са изключени за Новият рупор на Кремъл