Нови санкции за Москва, ако признае изборите в Донбас

| от |

ЕС може да наложи нови санкции на Русия, ако Москва признае изборите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Брюксел счита изборите в Донбас за нарушение на мирното съглашение от Минск. Поради тази причина ЕС е категоричен, че изборите в двете самопровъзгласили се на изток в Украйна републики ще са нелегитимни.

„Ако Русия признае изборите в ДНР и ЛНР, това ще върне назад процеса по урегулирането на кризата в Украйна и ще сложи кръст на всичко постигнато дотук. Случи ли се това, твърде вероятно е ЕС да излезе с нов пакет санкции срещу Москва“, е заявил пожелал анонимност източник в Брюксел, цитиран от в. „Комерсант“.

Анонимен източник от Кремъл обаче твърди, че в мирното съглашение от Минск е била заложена тайна клауза, позволяваща провеждането на избори в Донбас до 3 ноември. За това бил намекнал и президентът Владимир Путин на форума „Валдай“ в Сочи.

Вчера Еврокомисията осъди намеренията на Русия да признае предвидените за 2 ноември избори в ДНР и ЛНР. От Брюксел напомниха на Москва, че в Минското съглашение наистина се споменава провеждането на избори в Донбас, но само в съответствие с украинското законодателство.

Руското външно министерство, от своя страна, нарече предстоящите избори „стъпки по пътя на прехода към мирното урегулиране на конфликта на изток в Украйна“. „Провеждането на изборите е предвидено в съглашението от Минск“, подчертават от ведомството. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Нови санкции за Москва, ако признае изборите в Донбас