Нови 333 км ски писти и нов лифт в Пирин?

| от |

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ е силно обезпокоена от безочието на проекта за нов план за управление на Национален парк Пирин, се казва в съобщение разпространено до медиите. В аргументацията са използвани проектни разработки, които не са одобрени от законодателството на страната, като например „Концепция за развитие на курортно-туристическа локализация „Банско-Разлог-Предел-Добринище“, 2014г., която предвижда изграждането на 333 км писти и 113 км лифтови съоръжения. Възмутителен е и фактът, че дърводобивът на територията на Национален парк Пирин може да се увеличи 28 пъти! Това създава съмнения относно обективността на фирмата „Пролес инженеринг“ ООД, която разработва новия план и дава възможност за по-нататъшно унищожаване и застрояване на националния парк.

Утре, 27 ноември 2014 г., „Пролес“, която разработва и новия план за управление на Природен парк Витоша, организира семинар в голфклуб край Разлог. На него ще бъде представена „част 1- „Описание и оценка на парка“ от новия проект за план за управление на Национален парк Пирин.

Към 13 ч. днес на електронната страница на изпълнителя – „Пролес инженеринг“ ООД липсва цялата документация, на база която ще се проведе предстоящото събитие. Това е в ущърб на неправителствените организации, на които им трябва документация за предварителна подготовка за семинара, за да изготвят издържана позиция и становище, съобщават неправителствените организации

Липсват част от главите, които ще са предмет на обсъждане (т. 1.23 и т. 1.24). Голяма част от информацията е качена в последните 2 дена, а обемът дотук е 419 страници. Оставащото време до семинара е крайно недостатъчно за изчитането на целия материал.

От краткото запознаване с част от документите, качени на страницата на „Пролес“, прави впечатление, че описателната част на новия план има за цел да отрече действащия план за управление на Национален парк Пирин от 2004 г., а не да надгради и подобри управлението на парка.

Представители на коалиция „За да остане природа в България“ и инициативата „Прозрачни планини“ ще участват в семинара. Те обаче са силно разтревожени от игнорирането на заинтересованите страни в процесите по разработване и обсъждане на плана.

Въпреки че Пирин е парк от национално значение и е обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО, не е предвидена нито една дискусия в големите български градове, където могат да се включат най-много хора.

В отправената покана до заинтересованите страни е включено и събитие, което ще се проведе днес, но на него са поканени само „експерти“, за да проведат „дискусия на експертно ниво“. Дискусията е част от програмата и е включена в поканата до заинтересованите страни и в същото време е затворена за тях. Така се оказва, че от 93 поканени лица, 37 са „по-малко поканени“ – само за втория ден. Също така е неразбираема липсата на покана до Българска академия на науките, която да участва в дискусиите.

Програмата е направена така, че реално да няма възможност за истинска дискусия и аргументация. Предвидени са 100 минути за обсъждане на абиотичните фактори, биологичната характеристика, културна и социално-икономическа характеристика и първа оценка на парка.

Опазването на националното и световното богатство на Пирин е гаранция за дългосрочно устойчиво развитие на района. Участието в изработването на новия план за управление на Национален парк Пирин със становище или предложение е задължение на всеки гражданин, който се интересува от съдбата на Пирин.

Затова коалицията „За да остане природа в България“ приветства инициативата „Прозрачни планини“, чиято мисия е да вдъхнови и подкрепи гражданската активност за управлението на планинските ресурси на България. На платформата всеки може да се запознае с текстовете за управление на Национален парк Пирин на разбираем език и да даде своите предложения.

 
 
Коментарите са изключени за Нови 333 км ски писти и нов лифт в Пирин?