Новата сто доларова банкнота излиза днес

| от |

o-100-BILL-5701След години на очакване, Федералният резерв ще започне да издава новата банкнота от 100 долара днес (8 октомври 2013г.)

Предната част на новата стотачка има синьо-лилава лента за сигурност, която е триизмерна (лентата е вплетена в хартията). Когато се гледа под различен ъгъл, на лентата се вижда Liberty Bell и номера 100.

Новият дизайн „освобождава“ Ben Franklin от овалната граница, която го държеше толкова дълго време, като разполага и с доста голям образ на перото, използвано за подписване на Декларацията за независимостта.

o-100-BILL-570Новата банкнота първоначално трябваше да бъде въведена през 2011 г., но няколко печатни проблеми доведоха до забавяне и до днешния дългоочакван ден.

Това е най-едрата купюра в обращение в САЩ от 1969 г. По данни на Федералния резерв 2/3 от банкнотите са в обращение извън САЩ.

У нас американските пари са били най-фалшифицираната валута през първите три месеца на годината. Заловени са 1290 броя неистински щатски долара, 919 броя фалшиви евро и 42 бр. – друга валута, показва статистиката на БНБ.

 
 
Коментарите са изключени за Новата сто доларова банкнота излиза днес