Новата година доведе еврото в Латвия

| от |

01latvia-articleLarge

От днес, 1 януари 2014 година, Латвия става 18-ата страна от ЕС, която въвежда еврото. Очаква се през 2015 година Литва също да въведе еврото и така трите прибалтийски републики, заедно с Естония, която го прие през 2011 година, ще имат отново обща валута за първи след разпадането на СССР през 1991 година, част от който и трите страни бяха в продължение на 50 години.

През първите две седмици на януари еврото и латвийския лат ще се намират в обръщение, като рестото ще се връща в евро. Латът ще престане да бъде законно платежно средство от 15 януари 2014 г.

Въвеждането на еврото в Латвия струва около 70 млн. лата или 107 млн. евро. Половината разходи бяха поети от Европейския съюз.

Латвийската икономика е лидер в ЕС по растеж с темпове от около 4-5 процента годишно, но страната все още се възстановява от тежката икономическа криза, довела до понижаване на БВП с около една четвърт през 2008-2009 година. Очаква се и през 2014 година икономиката да има ръст от около 4 %.

В момента едно евро се разменя за 0,7 латвийски лата, а минималната заплата е 284 евро. От октомври до Нова година цените в магазините се обявяват както в евро, така и в латове.

Премиерът Валдис Домбровскис посочи, че присъединяването към еврозоната ще помогне на латвийската икономика, облекчавайки стокообмена и укрепвайки доверието на инвеститорите.

 
 
Коментарите са изключени за Новата година доведе еврото в Латвия