Новак Джокович стана спортист на Балканите за трета поредна година в анкетата на БТА

| от |

Сръбският тенисист Новак Джокович беше определен за трети пореден път за Спортист на Балканите в 41-то издание на анкетата на Българската Телеграфна Агенция за 2013 година. Сандра Перкович (Хърватия) остана втора, а трети се нареди българинът Иво Ангелов.

„Радвам се, че географията на анкетата се разширява и сред десетте най-добри попаднаха спортисти от почти всички балкански страни, с изключение на Албания. България винаги е имала водещи позиции в спорта на Балканите. Предстоят олимпийски игри в Сочи и искам да пожелая успех на всички български спортисти“, заяви генералният директор на БТА Максим Минчев.

В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона – БТА (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АЛБПРЕС (Албания).
TENNIS-AUS-OPEN

Джокович единствен беше посочен в анкетните карти на всички гласували и събра общо 89 точки. 26-годишният сърбин направи пореден силен сезон, въпреки че отстъпи първото място в световната ранглиста на Рафаел Надал (Испания). През 2013 година Джокович спечели седем титли, сред които Откритото първенство на Австралия, три турнира от сериите „Мастърс“ в Монте Карло, Шанхай и Париж, както и финалната надпревара на АТП на най-добрите в Лондон.

Джокович стана вторият в историята на анкетата с три поредни победи след легендарната българска лекоатлетка и настоящ председател на БОК Стефка Костадинова, която печели награда в периода 1995-1997. Костадинова е рекьордьорка и с общо пет първи места в допитването на БТА.

На второ място през 2013 година със 65 точки завърши Сандра Перкович (Хърватия). 23-годишната Перкович взе титлата на диск на Световното първенство по лека атлетика в Москва, като спечели убедително и първото място в генералното класиране в Диамантената лига. На трето място беше класиран световният и европейски шампион по борба класически стил в категория до 60 килограма Иво Ангелов. Ангелов, който през декември стана Спортист на годината на България, събра 46 точки.

На четвърто място само с точка по-малко остана тенисистката Симона Халеп (Румъния). Тя направи много силен сезон и след шест титли прогресира до 11-о място в световната ранглиста, като завърши годината с триумф на Турнира на шампионките на WTA в София. Халеп заслужи и приза на WTA за най-прогресираща тенисистка през сезона.

На пето място с 38 точки беше класиран футболистът Марио Манджукич. Хърватският нападател помогна на Байерн (Мюнхен) да спечели пет трофея през 2013 година, в това число титлата и купата на Германия, Шампионската лига и Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство. Той също така имаше основна zаслуга за класирането на Хърватия на финалите на Мондиал 2014 в Бразилия.

Шести с 31 точки е Василис Спанулис (Гърция), капитан на баскетболния гранд Олимпиакос. Той имаше ключов принос при триумфа на атиняни в Евролигата, като беше обявен за най-полезен играч (МВП) на финалната четворка.

На седмо място с 23 точки се нареди друг футболист – Един Джеко от Босна и Херцеговина. Нападателят завърши миналия сезон във Висшата лига като водещ реализатор на английския вицешампион Манчестър Сити и стана голмайстор на националния отбор в успешната квалификационна кампания за Световното първенство в Бразилия през това лято.

Осми стана състезателят по водна топка Александър Ивович с 21 точки. Той беше с основна заслуга за спечелените от ватерполистите на Черна гора сребърни медали на Световното първенство, като стана голмайстор и беше избран в идеалния отбор на шампионата.

Европейският шампион по борба свободен стил и бронзов медалист от световното първенство в категория до 120 килограма Таха Акгюл от Турция е девети с 19 точки.

Македонският баскетболист Перо Антич допълни десетката. Антич спечели Евролигата с Олимпиакос, а през лятото осъществи трансфер в отбора от Националната баскетболна асоциация Атланта Хоукс. Той събра 16 точки.

Извън топ 10 от българските състезатели завършиха тенисистът Григор Димитров, който беше класиран на 11-о място с 13 точки, боксьорът Кубрат Пулев, който раздели 12-ото място с 10 точки, както и европейската шампионка по вдигане на тежести Милка Манева, която дели 17-ата позиция с 8 точки. Общо 36 състезатели получиха точки в анкетата.

 
 
Коментарите са изключени за Новак Джокович стана спортист на Балканите за трета поредна година в анкетата на БТА