Новак Джокович спечели турнира в Индиън Уелс

| от |

Новак Джокович от Сърбия спечели титлата на турнира в Индиън Уелс, Съединени щати, съобщава сайтът на Асоциацията на професионалните тенисисти.

nole
В мача за титлата световният №2 Джокович победи поставеният под №7 в схемата на състезанието Роджър Федерер от Швейцария с 3:6, 6:3, 7:6 (3). Мачът продължи 2 часа и 14 минути.

Двамата тенисисти се срещнаха за 33-ти път при професионалистите, като Джокович регистрира 16-и успех.

  • За Ноле това бе първа титла през сезона и общо 42-а на АТР тура, а по този начин сърбинът вече заема еднолично 14-ата позиция по този показател, изпреварвайки с една повече Стефан Едберг – настоящият треньор на Федерер. Освен това Ноле вече има 17 Мастърс титли или точно толкова, колкото и третия в тази класация Андре Агаси (Надал е първи с 26, втори е Федерер с 21), пише TennisKafe.
  • Въпреки че загуби финала, Федерер ще се завърне в Топ 5 на АТР ранглистата, заемайки петата позиция. Джокович запазва второто място, но вече разликата с №1 в света Надал е значително по-малка – в началото на турнира двамата ги деляха 3825 точки, а сега разликата ще бъде 2230 или с близо 1600 по-малко.
  • Последните 35 турнира от сериите „Мастърс“, от Монте Карло 2010 г. насам, на 33 пъти трофеят се печели от един измежду Федерер, Джокович, Мъри и Надал. А ако погледнем последните 28 Мастърс-а, то само един не е печелен от т.нар. „Голяма четворка“ – този в Париж през 2012 г., когато това стори Ферер. Що се отнася до Мастърса в Индиън Уелс, 13 от последните му 14 издания са печелени от тенисист, намиращ се в Топ 5 на АТР ранглистата.
  • Федерер продължава да е рекордьор по брой титли на Индиън Уелс, но Джокович се приближи само на една от него, печелейки за трети път турнира. Толкова имат още Надал, Конърс и Ченг. Всяка една от трите титли на Джокович в Индиън Уелс дойде след победа на финала в три сета. Днес Ноле спечели с една точка повече от Федерер – 99 срещу 98.
  • Това бе 33-а среща между Федерер и Джокович, а сърбинът намали изоставането си на 16 победи срещу 17 загуби. По отношение на настилките цифрите са следните – 13-13 на твърди кортове и 3-3 на клей, а на трева Федерер е спечелил единствената им до този момент среща.

 
 
Коментарите са изключени за Новак Джокович спечели турнира в Индиън Уелс