Нова писта на името на Тодор Славов отвори врати в Твърдица

| от chronicle.bg |

Нова картинг писта бе открита официално днес в Твърдица. Пистата в града ще носи името на автомобилния състезател Тодор Славов, който загина по време на рали „Твърдица-Елена“ тази година.

„Днес сме се събрали тук, за да сложим финала на изпълнението на един голям проект и се надявам, че с това слагаме началото на един друг проект по подръжката и експлоатацията на това хубаво и модерно съоражение. В Твърдица имаме своите традиции в провеждането на спортни мероприятие и състезание. Домакини сме на рали „Твърдица-Елена“ и се надявам, че сега, давайки началото на един съвместен проект с Hyundai Racing Trophy по подготовката и обучението на млади пилоти, след 10 години Твърдица може да си има своя шампион. Знаете, че тази година на рали „Твърдица-Елена“ се случи нещастен инцидент, затова на свое заседание общинския съвет прие решение пистата да бъде кръстена в памет на автомобилния пилот Тодор Славов.“, сподели кметът на град Твърдица – Атанас Атанасов.

Новооткритата писта „Тодор Славов“ е с дължина 710 м. и има четири конфигурации в едната посока. Дължината на старт-финалната права е 150 м., а ширината – 10 м. Виражът е широк 7 метра. Съоражението разполага с трибуна със 150 седящи места и триетажна сграда с офиси, модерни сервизни помещения, зали за семинари и др.

„Благодаря на цялата общественост на Твърдица, че направиха това голямо уважение на моя син Тодор. Съоръжението е прекрасно, надявам се тук да се обучават много млади таланти, които да завладеят високи подиуми не само в Твърдица, но и на световен шампионат.“, каза бащата на Тодор Славов – Слави Славов.

Писта „Тодор Славов“ в Твърдица е подходяща локация за старт на следващите етапи в развитието на проекта Hyundai Racing Trophy. Едномарковият шампионат има за цел да развива млади пилоти и да ги обучава с помощта на професионален треньор. Екипът на шампионата ще използва пистата за подготовка на състезателните коли Hyundai i20 Coupe R1. Пилотите, състезаващи се в Hyundai Racing Trophy ще имат възможността да тестват и да създават персонални настройки на състезателните си автомобили преди всяка надпревара.

Амбицията на Община Твърдица е новооткритата писта да се използва като център за иновации, в който да се провеждат различни активности, целящи развитието на българския автомобилен спорт до световен стандарт. На мястото ще се организират семинари, представящи новостите в спорта в световен аспект. За целта ще се отправят покани към утвърдени лектори и професионалисти в областа от Европа. На мястото ще се организират различни изложения за иновациите в моторните спортове, на които световни и местни фирми да представят своите разработки, подобрения и идеи.

Високото ниво, на което е изградена писта „Тодор Славов“ предоставя възможност за професионални обучения на активни състезатели. Те ще получават пълна подготовка за преминаване от една дисциплина в друга, съобразени с възрастта и развиването на пилотите, както и подобрение на техните умения и добиване на нови знания. В деня на откриването, пилотът Христо Геров подари на пистата своя картинг, с който е станал европейски шампион през 1999 г. и ще може да се използва от посетителите на пистата.

На откриването на пистата двама от пилотите на едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy Симеон Симеонов и Христо Геров демонстрираха своите умения със състезателния автомобил Hyundai i20 Coupe R1,
който е специално разработен за целите на шампионата. Малките коли Volkicars, състезаващи се в надпреварата V1 Challenge Bulgaria също минаха по новата писта.

 
 
Коментарите са изключени за Нова писта на името на Тодор Славов отвори врати в Твърдица