Нов скандал в Гърция

| от |

Бившият шеф на гръцката „Postbank“ е обвинен, че е раздавал на свои приятели кредити за милиони при много изгодни условия. Твърди се, че по този начин на данъкоплатците са били нанесени щети за 400 милиона евро, предава Дойче веле.

heellpost1

Според атинската прокуратура, бившият управител на някогашната държавна „Hellenic Postbank“ Ангелос Филипидис е раздавал до 2010-та година кредити на предприемачи, които не са разполагали с необходимите гаранции. По този начин на данъкоплатците са нанесени щети от над 400 милиона евро. Твърди се, че за посредничеството при предоставянето на кредитите Филипидис е получавал подкупи, които е депозирал в сметки в чужбина.

В момента във връзка с аферата около „Hellenic Postbank“ се водят разследвания срещу 39 души. Двама бивши заместник-директори на банката вече са арестувани в Атина. Самият Филипидис бе задържан в Истанбул, което допълнително подхрани слуховете, че е депозирал значителни суми в турски банки. Освен това прокуратурата предполага, че той има и други тайни сметки в Черна гора и в Швейцария.

„Филипидис започва да раздава кредитите през 2008 в противоречие с обичайната практика на банката, която дотогава функционира по-скоро като малка спестовна каса“, казва икономистът Панайотис Бусбурелис. Той подчертава, че по принцип преориентацията не е противозаконна, но допълва, че още навремето гръцката Централна банка предупредила, че рисковете от подобно кредитиране са твърде големи. „Само че никой не се вслуша в тези думи“, изтъква Бусбурелис.

Кои са виновниците?

След приватизацията си финансовата институция трябваше да бъде спасявана с 5 милиарда евро от фалит – не на последното място именно заради необезпечените кредити. А това, че шефката на гръцкия банков спасителен фонд Анастасия Сакелариу допреди две години е заемала висока позиция в „Hellenic Postbank“ не улеснява никак работата на юристите. Финансовият министър Янис Стурнарас вече я подкрепи, заявявайки не само, че има пълно доверие в правосъдието, но и в госпожа Сакелариу.

Покрай аферата с банката особено голям шум се вдигна най-вече около обвинението срещу застрахователя и медиен магнат Димитрис Контоминас. Той е смятан за един от най-преуспяващите предприемачи в Гърция, а от 2008-ма е известен и в Германия. Тогава той продаде своята „Алфа медия груп“ на телевизионната компания RTL за 125,7 милиона евро, а през 2012 изненадващо откупи дяловете си обратно.

Едно от основните обвинения към тези, които са получавали кредитите, е, че са ги използвали не по предназначение, обяснява Бусбурелис. „Да вземем например Контоминас. Упреците към него са, че лично се е облагодетелствал покрай кредитите. Твърди се, че наред с другото той ги използвал и за покупката на къща за дъщеря си“, казва атинският икономически анализатор.

Ти на мен, аз на теб

Контоминас отхвърля обвиненията. В заявления пред медиите неговите сътрудници казват, че всички кредити са изплатени според споразуменията. Еднозначно доказателство за злоупотребата с тези средства действително няма. Съществува обаче предположението, че всички големи клиенти на „Hellenic Postbank“ са депонирали средствата, с които са се сдобили, в тайни сметки или в офшорни фирми, убедени, че така не ги заплашва нищо, тъй като разполагали с добри политически контакти.

„За Гърция преплитането на икономика и политика не е нищо ново“, заявява журналистът Димитрис Циодорас. И в миналото неведнъж се е случвало предприемачи да получават държавни пари при по-изгодни условия. „Не бива да забравяме, че тази банка е била държавна и ръководството ѝ винаги е било определяно от съответната управляваща партия“, посочва Циодорас.

И Бусбурелис се позовава на връзките между политика и икономика. „Доскорошният шеф на банката Филипидис е бил избран лично от консервативния премиер Костас Караманлис. Филипидис е сменен едва след смяната на правителството през 2009, и то с Клеон Пападопулос, приятел на новоизбрания социалистически министър-председател Георгиос Папандреу“, разказва Бусбурелис.

Атинската лява опозиция, на която последните проучвания дават преднина пред управляващите консерватори, очевидно възнамерява да се възползва политически от аферата с „Hellenic Postbank“. Опозиционният лидер Алексис Ципрас говори за корупционен триъгълник между големите фирми, банките и политическите партии, които си разменят услуги.

 
 
Коментарите са изключени за Нов скандал в Гърция