Нов гръцки скандал със “Златна зора“

| от |

Доверен сътрудник на гръцкия премиер подаде оставка заради контакти с десните екстремисти. Сваленият политик твърди, че Андонис Самарас не е знаел нищо. Опозицията обаче не вярва на думите му, предава Дойче веле.

golden-dawn3

Панайотис Балтакос не е случаен човек. Юристът служеше на гръцкия премиер Самарас като главен секретар на неговия кабинет. От над 20 години Балтакос бе политически и юридически съветник на Самарас. Той бе редом с него и през 90-те години на миналия век, когато сегашният премиер въстана срещу традиционно могъщите политически кланове в Гърция.

Твърди се, че скандалните разкрития около Балтакос, станали известни в сряда /2.4./ били изненада за премиера Андонис Самарас. Видеозапис показа Балтакос в приятелски откровен разговор с говорителя на дяснорадикалната партия „Златна зора“ Илиас Касидиарис, който е обвинен за „членуване в престъпна организация“. Никой не може да каже кога точно е бил воден въпросният разговор. Във всеки случай съветникът на Самарас свободно разказва различни поверителни информации, свързани с правителството и се изразява доста пренебрежително за премиера.

Не по-малко щекотлив е коментарът на Балтакос по повод наказателното производство срещу „Златна зора“. Излиза, че министърът на правосъдието Хараламбос Атанасиу и министърът на обществения ред Никос Дендиас са оказали натиск над съдебната система, за да започне разследване срещу „Златна зора“, макар, според твърденията на Балтакос в записания разговор, да нямало никакви неоспорими доказателства за извършено престъпление.

Съзаклятническите теории на десните екстремисти

От няколко месеца тече разследване срещу депутати от партията „Златна зора“. Поводът беше убийството на левия активист и музикант Павлос Фисас през септември 2013 година. След като заподозреният в убийството призна, че е член на дясноекстремистката партия, полицията арестува шефа на партията Никос Михалолиакос, говорителя Илиас Касидиарис, главния агитатор Христос Папас и още петима други депутати. Няколко дена по-късно Касидиарис и още двама негови съпартийци бяха освободени под гаранция до началото на съдебните заседания.

Оспорваният видеозапис на Касидиарис не се появява случайно именно сега. В сряда /2.4./ парламентът сне с тайно гласуване депутатския имунитет на петима членове на партията Златна зора, сред които Елени Зарулия – съпруга на партийния лидер, Никос Кузилос – кандидат за кмет на Пирея и Илиас Касидиарис. Всички обвиняеми категорично отричат вината си и твърдят, че обвинението е политически мотивирано.

„Публикуването на тайно направения запис на разговора с Балтакос е напразен опит на Касидиарис да съживи една съзаклятническа теория“, смята политологът Димитрис Циодрас и добавя, че това едва ли ще му помогне. Окуражителен сигнал, според него е това, че народните представители не са се поддали на оказвания натиск и с мнозинство са отнели депутатския имунитет на Касидиарис и неговите съпартийци.

Политически удар срещу Самарас?

Ляволибералният „Вестник на редакторите“ твърди, че разполагал и с други видеозаписи, които можело да бъдат публикувани идните дни. След аферата с Балтакос опозицията в Гърция засилва и натиска си върху правителството на Самарас. Говорителят на лявата партия Сириза Панайотис Лафазанис настоява премиерът Самарас да изключи всички дяснорадикални елементи от собствената си партия.

Дяснопопулистката партия „Независими гърци“ дори иска да внесе вот на недоверие срещу правителството. Министърът на правосъдието Хараламбос Атанасиу, който е бивш съдия, не вижда обаче повод за вълнение. „Твърдението, че съм оказвал натиск над правосъдието е плод на фантазии. От 40 години служа на гръцкото правосъдие и никога не съм давал поводи за подобни твърдения“, заяви той в интервю за телевизия Skai. Атанасиу твърди, че премиерът също никога не му е оказвал натиск. Затова той не вижда причина да подава оставка, за каквато настоява опозицията.

 
 
Коментарите са изключени за Нов гръцки скандал със “Златна зора“