Норвегия е най-щастливата държава в света

| от chronicle.bg |

Норвегия е най-щастливата страна в света, сочи Докладът за световно щастие за 2017 година.

Скандинавската страна е изместила Дания от първото място в класацията, съобщава Ройтерс. България се подрежда значително по-надолу в класацията.

Страните в региона на Субсахарска Африка, заедно със Сирия и Йемен, са сред най-малко щастливите от общо 155 държави, участващи в класирането на ООН.

„Щастливите страни са онези, които имат здравословен баланс на просперитет и социален капитал, което означава високо ниво на доверие в обществото, ниски нива на неравенство и увереност в правителството“, отбеляза Джефри Сакс, специален съветник на генералния секретар на ООН.

OОН публикува доклад за щастието в света от 2012 г. Този доклад подрежда държавите по нивото на щастието в тях. При съставянето му се отчитат показатели като брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота, спазване на гражданските свободи, гарантирана заетост, ниво на корупцията, както и резултати от допитване до общественото мнение (например за личната свобода, увереността в утрешния ден, щедростта, причините за радост и безпокойство).

В миналогодишния доклад, изготвен по данни от 2013 – 2015 г., най-щастливата държава беше Дания, следвана от Швейцария, Исландия, Норвегия, Финландия. Накрая на класацията бяха Того, Сирия и Бурунди.

България е на 105 място в тазгодишната класация, която включва общо 155 държави. Това означава, че страната ни отново е сред „нещастните“. Любопитен факт е, че преди държавата ни се подрежда Египет, въпреки че страната изпадна в тежка ситуация след Арабската пролет. На много по-предни позиции са Либия, Ливан и Филипините.

 
 
Коментарите са изключени за Норвегия е най-щастливата държава в света