Ниските температури през лятото в Арктика са забавили топенето на ледовете

| от |

По-ниските температури през лятото в Арктика доведоха до забавяне на наблюдаваното от десетилетие там топене на ледовете, според доклад на Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ.
1

Това обаче не е обърнало в обратна посока тенденцията, свързана с климатично затопляне през последните 30 години.“Тази година в Арктика имаше нещо като пауза след рекордните горещини и топенето на ледове там през последното десетилетие“, заяви Дейвид Кенеди от управлението на годишната конференция на Американския геофизически съюз в Сан Франциско.
2

„Приносът на тази относително студена година в някои части на Арктика обаче е малък, за да се промени тенденцията през последните 30 години. През този период Арктика бързо се затоплираззелени се и бе свързана с промени, засегнали населението, морската и сухоземната екосистема.“
3

Кенеди представи доклад за Арктика, над който са работили 147 учени от 14 страни. Учените констатирали, че 44 на сто от ледената покривка в Гренландия се е стопила през лятото на 2013 г. в сравнение с  рекодните 97 на сто през 2012 г., като температурите са били близки до средните стойности в дългосрочен план. В района на Северния ледовит океан, където лятото бе относително студено, ледената покривка беше с 6-ите най-малки размери от началото на спътниковите наблюдения през 1979 г. Температурата на водата през август беше с близо 4 градуса Целзий по-висока в сравнение със средните показатели за периода 1982 – 2006 г. в Баренцово море и Карско море. Това може да се припише на преждевременното отстъпление на ледовете, отбелязаха учените.

Снежната покривка в северното полукълбо от май до юни остана под средните стойности за 2013 г.
Температурите на въздуха също варираха – температурата в Евразия през пролетта бе с 3,8 градуса Целзий над нормалните стойности, но в централната част на Аляска бе регистриран най-студеният април от 1924 г. Същевременно във Феърбанкс в Аляска рекордните 26 дни температурата беше 26 градуса Целзий или дори по-висока.

 
 

Появи се невероятен акустичен кавър на „Издислав“. Чуйте го

| от chronicle.bg |

Първият опит за песен на английски на поп-фолк изпълнителя Фики Стораро предизвика вълна от шеги. Песента му „Is This Love“ беше успешно прекръстена на Издислав и намери специално място дори в новинарския блок на БНТ. Въпреки типичните чалга извивки на парчето, оказва се, че то може и да звучи добре.

Автор на чудесния кавър е Нели, която от 17-годишна поддържа свой YouTube канал, в който публикува видеа на кавъри.

Чуйте я.

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.

 
 

Почина майстер Емон от Game of Thrones

| от chronicle.bg, по BBC |

На 93-годишна възраст почина британският актьор Питър Воън. Последната му известна роля е тази на майстер Емон в култовия сериал на HBO Game of Thrones.

Той е носител на БАФТА за най-добър актьор в главна роля.

Агентът му Сали Лонг-Инес обяви: „Потвърждавам това, че за голямо съжаление Питър Воън си отиде в около 10.30 ч. тази сутрин. Той почина в мир, заобиколен от семейството си“.

 
 

Ново приложение позволява да информирате близките си, че сте добре

| от chronicle.bg |

Знаете какво се случва с комуникациите в случай на извънредна ситуция. След терористичните атаки в Париж и Ница, опцията на Facebook човек да се „чекне“, че е в безопасност, осигуриха спокойствието на милиони.

Сега Google е създала съвсем ново приложение, с което можете автоматично да споделите с близките си къде се намирате и в какво състояние сте. То се казва Trusted Contacts и за момента е на разположение за Android, а скоро ще бъде достъпно и за iOS устройства.

Ползването на приложението е лесно – избирате конкретни хора в адресната си книга като „доверени контакти“, приятели или членове на семейството ви. Когато отворят приложението, те ще бъдат в състояние да видят дали сте „активен“, дали сте били активни в последния час, или дали вашето устройство е с паднала батерия.

Тези „доверени контакти“ също могат да поискат да научат вашето местоположение, ако смятат, че може би сте в опасност. Приложението предлага прозорец, за да одобрите или да отхвърлите искането, но местоположението ви във всички случаи ще бъде видимо.

Разбира се, Google са предвидили потребителите да могат да ограничат тази опция от настройките, за да се предпазите от нежелано проследяване.

Източник: PC World