Николай Младенов: Положението за бежанците от Ирак е изключително тежко

| от |

Ален Шуе: „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ е създадена от Саудитските тайни служби

Nikolai-Mladenov-UN-Photo-Marco-Castro-600x376

Случващото се в Ирак е много опасно. Това беше нещо, което не очакваха нито регионланите сили, нито международните сили, особено САЩ, каза сирийският журналист Мустафа Каркути в интервю за предаването „Събота 150“ на БНР.

Това беше неочаквано дори за иракското правителство, тъй като осилите за сигурност и правителствената армия веднага напуснаха град Мосул и околносите му, когато разбраха, че тази армия от крайно настроени ислямисти е тръгнала срещу тях, каза той и добави:

Това положение е особено опасно, тъй като то показва неспособността на държавата, която оставиха американците, да се справи със ситуацията. След като американците напуснаха беше създадено впечатлението, че те оставят един Ирак, който е годен да съществува и да просперира, а се оказа, че това е една държава, която е на ръба на разпадането на няколко по-малки. Това е огромно предизивикателство и поражда разочарование не само за САЩ, но и за Иран, която е най-голямата регионална сила, която подкрепя правителството.

Основното, което се случва е, че американският проект е провален, политиката на Иран е провалена, каза още Каркути.

Специалният представител на генералния секретар на ООН в Ирак Николай Младенов съобщи, че последната информация е, че ситуацията около Багдад е консолидирана и под контрола на правителствените сили: Големи части от държавата обаче вече са превзети от силите на ислямистите.В южната част на страната тече мобилизация, за да могат да се попълнят частите на иракските въоръжени сили, които се разпаднаха в последните няколко дни под натиска на ислямиската вълна, която завзе първоначално гард Мосул.

Положението за бежанците е изключително тежко. За последните 3 дни имаме над 500 хиляди бежанци, които са напуснали град Мосул и околностите му. Около 300 хиляди от тях са от кюрдските райони на Ирак, обясни Младенов и добави:

Голяма част от проблемите идват от това, че тази организация, която е свързана с Ал Кайда, дори по-радикална в някои отношения от нея, има много добро финансиране, много добре обучени хора и много добре екипирани мобилни групи. ООН отдавна е наложила санкции и има резолюции на ООН, които задължават държавите-членки да не оказват финансова помощ или друга подкрепа на тази организация, но освен това трябва да се има предвид, че заплахата е в целия регион. Това е нов етап в разрастването на битката с терористичните ислямистки организации, в който е трудно една държава да се справи самостоятелно. Има нужда от сътрудничество, защото никой не е имунизиран от тази сериозна заплаха.

Според френския специалист по Близък Изток Ален Шуе групоровката „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ е създадена от Саудитските тайни служби като после е препродадена на катарското разузнаване: След кратко наддаване между двете служби тази групировка и заедно с още една бяха обучени да контролират шиитския активизъм, както в Ирак, така и в Сирия. Днес обаче тези групировки все повече биват изоставени от своите спонсори в заливните монархии. Следователно джихидистите бяха принудени да си търсят сами прехраната. Така „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ реши да поеме контрола над определен брой петролни кладенци и по този начин да печели от приходите.

Интервютата с Николай Младенов, Мустафа Каркути и Ален Шуе можете да чуете тук.

 
 
Коментарите са изключени за Николай Младенов: Положението за бежанците от Ирак е изключително тежко