Ник Клег осъди антиимигрантските настроения сред десните политици

| от |

Британският вицепремиер и лидер на либералдемократите Ник Клег рязко осъди антиимигрантските и антиевропейските настроения сред десните политици на Острова. В реч пред годишната конференция на своята партия той посочи, че оттеглянето от Европа ще нанесе големи икономически щети на Обединеното кралство, предаде кореспондента на БНР в Лондон Андрей Владов.

Liberal Democrats leadership contest

Лидерът на либералдемократите отправи остри критики срещу консерваторите на премиера Дейвид Камерън. Торите искат да бъдат ограничени правата за свободно движение в ЕС, както и реферeндум за това дали Великобритания да остане в организацията. Ник Клег призна, че Евросъюзът се нуждае от реформа, но добави, че тя не може да бъде постигната, ако Великобритания е вече „с един крак извън организацията“:

Да вдигнем моста, който ни свързва с Европа е най-сигурният начин да съсипем икономическото съживяване на страната.

Речта на Ник Клег е поредният израз на растящите разногласия в управляващата коалиция. Либералдеморатите, които смятат, че имиграцията стимулира икономическия растеж, не са с съгласни по-радикалния подход на консерваторите, който включва и предложения за намаляване на правата на европейските граждани, които живеят на Острова.

Британският вицепремиер предупреди и за опасността от антиевропейски и антиимигрантски организации, като Партията на независимостта на Обединеното кралство на Найджъл Фарадж, която се очаква да се представи добре на европейския вот:

Във Великобритания се появи егоистична, назадничава политика. Политиката, която обвинява вече има приемливо лице – то се усмихва и прилича на човек, с когото можеш да изпиеш чаша бира.

Двамата ще влязат в пряк сблъсък в началото на април в дебат на живо по британската телевизия.

 
 
Коментарите са изключени за Ник Клег осъди антиимигрантските настроения сред десните политици