Независимостта на Шотландия удря производителите на скоч

| от |

След по-малко от месец жителите на Шотландия ще отидат до избирателните урни, за да гласуват за или против отделянето от Великобритания и Европейския съюз (ЕС). Решението ще има пряко отражение върху икономиката на региона. Силно притеснени са производителите на известното в цял свят шотландско уиски, чиито приходи биха спаднали значително без ползите на единния европейски пазар.

От Шотландската уиски асоциация обявиха в навечерието на референдума за независимост, че приходите от индустрията, чиито годишен оборот възлиза на почти 7 млрд. долара, са под сериозна заплаха. Индустрията обаче не може да разчита само на добрата си репутация, трупана с векове.

„Уиски индустрията се гради на дългосрочното мислене. Необходими са десетилетия, за да може инвестиционните програми да сработят и затова компаниите трябва да имат отличен усет, за да работят в такива времеви рамки. Оттук идва и тази несигурност, свързана с референдума – има много неизвестни около евентуалната национална валута и членството ни в ЕС“, обяснява Карл Рийви – мениджър в Bruichladdich.

Загрижени за бъдещето са не само предприемачите на остров Айла. Скочът представлява ¼ от общия износ на храни и напитки на Великобритания. Девет от всеки 10 произведени бутилки на Острова отиват за експорт. Алкохолната напитка е широко промотирана по цял свят и заслуга за това има британската дипломация и търговските аташета на Великобритания.

Експертите в бранша подчертават, че няма да вземат никаква страна по въпросите, които ще бъдат зададени на референдума на 18 септември, и ще се съобразят с общественото мнение.

Едно поне е сигурно – скочът ще си остане запазена марка на Шотландия, независимо дали тя е част от Великобритания. / News7

 
 
Коментарите са изключени за Независимостта на Шотландия удря производителите на скоч