Newsweek разкри създателя на бит-монетите, предизвиквайки гневни реакции

| от |

Статия на Newsweek твърдяща, че е намерила създателя на валутата бит-монети Сатоши Накамото накара много хора да се запитат, дали това е наистина е така, пише New York Times.

67-2014-3-14-cover

Според материала, публикуван в четвъртък действителният Сатоши Накамото е 64-годишен любител на влаковите макети, който живее с майка си в Калифорния. Рожденото му име е Сатоши Накамото, докато преди се смяташе, че това е псевдоним за създаделя или групата от създатели на виртуалната валута. На въпрос на един от репортерите, които вече са наобиколили дома му, той отговаря, че вече не се занимава с това и не може да го обсъжда. “Предадено е на други хора. Те отговарят сега. Аз вече нямам връзка” е едно от цитираните му изказвания.

Произходът на генерираните от компютър пари, които съществуват само онлайн е забулен в мистерия от появата им през 2009 година. Други журналисти са се опитвали без успех да идентифицират истинския Сатоши Накамото. Newsweek казва, че го е намерило чрез база данни на натурализираните американски граждани. Според статията Накамото е роден в Япония, духовната родина на бит-монетите.

3675-3-7-feo108-bitcoin9
Повечето хора смятат, че дигиталните пари са създадени от група програмисти, а не от един човек, заради сложната им математика и структура. Публикацията на Newsweek свързва Накамото с бит-монетите чрез различни аспекти на професионалния му опит, но не дава твърди доказателства.
Голяма част от общността около виртуалната валута смята, че аргументите на Newsweek с убедителни, но други са склонни да се съмняват, че е намерен истинския човек. Статията предизвика вълнение и заради факта, че споменава редица лични данни за Сатоши Накамото, включително рожденото му място, местоживеенето и възрастта му. Тези детайли дадоха повод за гневни коментари в интернет, а авторката на статията Леа Макграт Гуудман започна да отговаря на горещи въпроси в Twitter.

3670-3-7-fe0108-bitcoin-04
Потребителите имат достъп до бит-монети чрез решаването на математически задачи със софтуерни програми или като ги закупят от онлайн борси. Само около 12.4 милиона дигитални монети са в оборот в момента, а създателят им е опезпечил съществуването на 21 милиона. Бит-монетите не успяха да намерят подкрепа от финансовите институции. Зад тях не стои нито една централна банка и стойността им рязко варира. Някои потребители харесват факта, че виртуалната валута заобикаля традиционната банкова система, но за сметка на това те разполагат с малко възможности, когато има проблем. Миналата седмица дигиталната валута беше разтърсена от сриването на борсата Mt. Gox, която за определен период от време извършваше 80 процента от всички транзакции с бит-монети.