Невероятните 3D фотографии на Колет Фу

| от |

Китай е страната с най-многобройно население в света. Всеки един от над 1.3 милиарда човека, които живеят там, принадлежи към една от 56-те етнически групи. На хората със смесена кръв е разрешено да изберат, че принадлежат към само една от тези групи когато се регистрират за лични документи. 91% от всички китайци са Хан, а останалите над 105 милиона човека са част от така наречените „етнически малцинства“. Някои от тези малцинства като тибетците и уйгурците са известни за повечето хора най-вече заради честите им сблъсъци с официалните власти, но за другите се знае малко даже и от самите китайци.

Tibetan Bear

Над 50% от всички малцинства се намират в провинция Юннан, разположена в южен Китай и граничеща с Лаос, Виетнам и Бирма. С площ малко по-голяма от Калифорния, Юннан е любима дестинация за китайските и международните туристи. Фотографът Колет Фу от Филаделфия е прекарала години там, за да заснеме колоритът на провинцията, намираща се „южно от облаците“(云南в буквален превод означава „на юг от облаците“). От планинските райони на Тибет до тропическата долина около Червената Река, тя е успяла да заснеме невероятни кадри. Но вместо да представи снимките си по традиционния начин, Фу е решила да вдигне лентата. Тя създава невероятни 3D фотографии с помощта на “pop-up” книги. Но това не са обикновените коледни „pop-up“ книги познати ни от детството, това са триизмерни мозайки на хора, предмети и пейзажи, уникални за тази част на Китай.

Фу споделя пред New York Times от къде идва нейното вдъхновение. „Баща ми винаги е искал да стана инженер. Сега, по ирония на съдбата, станах инженер на книги,“ разказва фотографката. Ето и част от творбите на Колет Фу от последната ѝ поредица, която се казва 我们是虎, в превод на български „Ние Сме Тигровите Хора.“

 
 
Коментарите са изключени за Невероятните 3D фотографии на Колет Фу