Неспазвано примирие в Украйна

| от |

Примирието в Източна Украйна, което беше договорено в началото на септември, на практика не се спазва. Това заяви представителят на Украйна в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в свое интервю.

Примирието, за чието съблюдаване беше натоварена ОССЕ, бе сключено на 5 септември в столицата на Беларус – Минск. На практика обаче сега вече не може да се говори за примирие, казва Игор Прокопчук.

„От споразумението в Минск е имало 2400 акта на нарушение на примирието от различни групи. В този период са загинали над 100 украински войници и десетки цивилни”, посочва той.

Примирието е престъпвано всекидневно, а тези нарушения се увеличиха след изборите, които се проведоха на 2 ноември в контролираните от проруските сепаратисти региони и които бяха определени от Киев като незаконни.

Равносметката от сраженията в Източна Украйна премина прага от 4000 жертви именно след сключването на примирието, а в последните дни Киев започна да обвинява Русия, че е изпратила допълнителни войски на украинска земя.

От своя страна, Москва отрича непрекъснато обвиненията, че изпраща военна или финансова помощ на сепаратистите и отхвърля да има пряко участие в конфликта.

Прокопчук добавя, че украинската армия не е нарушавала примирието. „Всички украински войски получиха заповед да спазват прекратяването на огъня. Когато ги нападат обаче, те отговарят”, твърди той.

 
 
Коментарите са изключени за Неспазвано примирие в Украйна