Несемеен кодекс

| от |

Дарин Стойков за ДЕОС

Българското законодателство има един много голям порок – не отразява и не се стреми да отрази обичайното право, обществените мнения или посоките на развитие. От една страна това дава измамното чувство на стабилност, но от друга пречи точно на това развитие.Семейният кодекс е само един от примерите за това.

Le-mariage-une-institution-millenaire_article_popin

Парадоксално е, но семейния кодекс въвежда и форми на дискриминация, които друг закон изрично забранява. Брак е само и единствено съюз между мъж и жена, който е сключен в общината. В превод това е множествена дискриминация – по семейно положение, етническа принадлежност, религия и вяра, увреждане, сексуална ориентация.

Поредица от въпроси:

  • Защо е задължително да сключиш брак първо в общината?

Тази норма лесно може от задължителна да се превърне в регистрация и хората да са свободни да сключват брак в църквата си, на брега на морето, пред съдия, пред капитан на кораб или ако искат на борда на самолет. Общината (или друга служба) би следвало да администрира и регистрира, а не да узаконява тези отношения

  • Кому са нужни унизителните тестове за полово-предавани болести?

Ако двама души са решили да живеят заедно и да узаконят съжителството си, трябва ли преди това да обикалят по кабинети и да събират бележки за изследвания? Кого предпазваме и защо кодекса забранява сключване на брак при наличие на тежко заболяване?

  • На кого точно пречи фактическото съжителство и регистрираното партньорство?

Длъжни сме да отбележим, че само 11 от всички страни-членки на Европейски съюз не признават регистрираното партньорство. Това води след себе си дълга поредица от проблеми, защото тази неуредена зона от законодателството си стои неуредена, което създава множество правни проблеми (например като наследство, вземане на решения при медицински проблеми, семейно подоходно облагане). Поради липса на политическа воля, очевидно.

Ние в ДЕОС имаме политическата воля да заявим директно:

Бракът е само една от възможните форми на съжителство между партньори и неговата уредба трябва да бъде променена в посока разширяване на дефиницията, опростяване на процедурата и премахване на дискриминационните елементи. Семейният кодекс в този си вид е архаичен документ, който не отговаря на обичайното право и обществените настроения.

 
 
Коментарите са изключени за Несемеен кодекс