Нервозни евроизбори: евроизбирателите вече ги плашат с Путин

| от |

Flags of member states of the European Parliament fly at half mast

Остава по-малко от един месец до изборите за Европарламента, и в 28-те членки на Европейския съюз гадаят – в каква степен десни и леви, радикални и много радикалните партии ще увеличат своето представителство в европейския парламент?

В това, че ще го увеличат след гласуването на 22-25 май, експертите не се съмняват. На почти 350 милиона избиратели от Европа им предстои да избират в общия си парламент 751 депутата. Последните европейски прогнози дават на Европейската народна партия (десноцентристите), на алианса на социалистите и алианса на либералите 60-63% гласове. Това е с 10% по-малко от това, което те имаха до момента,но все пак не изглежда като пълно предаване на позициите. Остатъците ще си разделят десните, левите и различни радикалисти. На пръв поглед, нищо катастрофално за Европарламента няма, но… само на пръв поглед.

Изборите за Европарламента тази година са особени. За първи път ще се избира глава на Еврокомисията – т.е. поста премиер на Европейския съюз, заеман сега от португалеца Жозе Мануел Барозу. Ако десните и радикалистите получат до 30% места, те ще контролират баланса на силите при гласуванията.

Управляващите консервативни, десноцентристки и дори социалистически партии на Франция, Германия, Великобритания подеха настъпление и сега усилено плашат избирателите с ксенофобия, расизъм, неонацизъм, антихуманизъм, антдемократизъм и другите „анти-„ на всички десни партии.

Борбата с политическите противници често придобива причудливи форми. Избирателите, например, започват да ги плашат с руския президент Владимир Путин. Последен пример е експертният доклад на изследователския център Political Capital Institute в Будапеща. От документа следва, че на изборите на 22-25 май ще увеличат своето представителство депутатите от крайно десните партии, „симпатизиращи на Путин” по въпроса за Крим. И че „има основания да се смята, че руската дипломация ще се опита да строи партийни семейства в Европа”. Естествено – против самата Европа. Като потвърждение се сочат фактите на посещения в Москва на лидери на редица десни партии от Европейския съюз. А това, според авторите на доклада, ги превръщало едва ли не в прокаженици. За това, че тези визити са ставали изключително по инициатива на самите партии, а не по покана на Владимир Путин, се премълчава.

Британският лорд Тебит, който при Тачър беше председател на Консервативната партия на Англия, окачествява всички тези умозаключения като „чиста глупост”. „Това прилича на поведение на някакъв глупав търговец, който губи купувачи, защото ако аз бих имал магазин за хранителни стоки, а клиентите го подминават и ходят в съседния, нямаше да ги кълна, а щях да отида и да видя, какво толкова привлекателно продава моят съсед”.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Нервозни евроизбори: евроизбирателите вече ги плашат с Путин