Неканените гости на Фалуджа

| от |

Fighting in Fallujah

Понякога изглежда, че многобройните клонове на „Ал Кайда” изпълняват тайните задачи на режимите, срещу които воюват. След населението на Сирия, такова мнение относно групировката „Ислямската държава на Ирак и Левант” неволно си създават и жителите на иракската провинция Анбар и нейните два основни града – Фалуджа и Рамади.

Самата провинция, и по-специално тези градове, винаги са били центрове на съпротива срещу всяка централна власт в Ирак. Населението на Анбар се бие с американските окупационни сили и шиитските власти на нов Ирак така яростно, както преди това се съпротивляваха властите на сунитския диктатор Саддам Хюсеин. И така, в края на миналата година, след разгонването от страна на властите на съществуващия повече от една година лагер на демонстрантите в Рамади и арестуването на бунтовнически сунитски депутат, по време на сблъсъци с полицията загинаха 10 души. В знак на протест срещу репресиите 44 членове на сунитския депутатски блок „Мутахидун” обяви, че излизат от състава на долната камара на парламента на Ирак. В провинцията започна мащабна операция срещу тероризма.

Но иракските власти прекрасно разбираха, че следващата стъпка ще бъде открит въоръжен конфликт в Анбар и паралелно ще бъдат принудени да търсят мирен изход от възникналата криза. След преговори с племенните вождове те изпълниха едно от основните условия на протестиращите – да започнат изтегляне на армейските части от Фалуджа и предаване на отговорността за безопасността на местната полиция.

Веднага щом основните дразнители – признаците на централната държавна власт в тези градове са изчезнаха, у жителите на Анбар се появи надежда за благоприятен за тях компромис. А Багдад се намираше в много по-лошо положение. В създалата се ситуация, продължаването на военния натиск от централната власт можеше да бъде оправдано само с едно нещо – появата тук на „Ал Кайда” или нейните общопризнати клонове.

И те дойдоха! Като по поръчка, във Фалуджа и Рамади се появиха бунтовници от „Ислямската държава на Ирак и Левант” и ситуацията се промени драстично. Още миналата сряда Малики отмени решението си и върна войските в провинцията. Защото сега правителството не репресира гражданите на религиозна основа, а се бори със световно признати терористи. По този начин, присъствието на „Ислямската държава на Ирак и Левант” позволи на иракските власти не само да оправдаят използването на сила във Фалуджа и Рамади, но също така да получат подкрепата на международната общност.

Наскоро сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Греъм определиха събитията във Фалуджа, като „колкото трагични, толкова и предсказуеми” и обвиниха администрацията на САЩ, че решението за извеждане на американските войските от Ирак е било прието въпреки мнението на американските военни и иракските политици, пише Гласът на Русия. Не е известно, как щяха да се развият събитията в Анбар, ако в страната все още имаше американски войски. Но можете ли да си представите по-добър „съюзник” от „Ал Кайда” в развързването на ръцете за борба с опонентите?

 
 
Коментарите са изключени за Неканените гости на Фалуджа