“Нека никой не ни принуждава да ставаме враг на Русия“

| от |

Тези, които днес бранят териториалната цялост на Украйна, навремето накърниха териториалната цялост на Сърбия, казва бъдещият сръбски премиер Александър Вучич. И посочва, че очаква българска подкрепа за еврочленството, предава Дойче веле.

vucic

Александър Вучич е лидер на Сръбската прогресивна партия, която спечели абсолютно мнозинство на предсрочните парламентарни избори миналия месец. 44-годишният Вучич, който през 90-те години беше ентусиазиран сподвижник на Слободан Милошевич и едва 28-годишен се издигна до министър на информацията, скоро ще сформира новото правителство в Белград. Колегата Бахри Цани взе обширно интервю с него, което предизвика силен отзвук в Сърбия и в Косово. Предлагаме Ви откъси от този разговор:

Най-болезненият проблем на Сърбия

„Няма да бягам от отговорност. Наше задължение е да разговаряме с косовските албанци“ – така Вучич коментира най-болезнения проблем на страната му в момента. Възгледите на бъдещия премиер за Косово звучат реалистично и искрено. Той казва, че хората в Косово искат да живеят в мир и спокойствие и тъкмо това трябва да бъде задачата на политиците.

Никой не е поставял на Сърбия официално условието да признае Косово, за да бъде приета в ЕС, казва Вучич и добавя: „На следващите избори в Сърбия сигурно ще дойде ново правителство, защото с тежките и болезнени реформи, които ние сме замислили, трудно се печелят избори“, посочва Вучич и прогнозира, че и това следващо правителство едва ли ще признае Косово. Такива са реалностите, според него – реалности, с които всички трябва да се съобразяват, включително и косовските албанци.

Александър Вучич говори като прагматик и по въпроса за отговорността на Сърбия за кръвопролитията в Косово, за извинението и прошката: „Не мисля, че едно извинение би свършило някаква работа. Най-важното е да бъде потърсена отговорност от онези, които носят вина за престъпленията. И от двете страни!“.

Вучич не обещава някакъв сензационен напредък в разговорите между Белград и Прищина: „Сърбите и албанците трябва да живеят заедно и да си имат доверие. Не можем да се надяваме на някаква голяма любов, същото е между сърби и хървати. Не очаквам, че албанците в Прищина ще ме обикнат. Достатъчно е да ме уважават, както ги уважавам аз. Убеден съм, че по линия на разговорите, на икономическото сътрудничество и изграждането на обща инфраструктура ще постигнем напредък“.

Сърбия и кримската криза

А каква е позицията на Вучич относно случващото се на полуостров Крим? Труден въпрос, казва бъдещият премиер: „Защото тези, които днес защитават териториалната цялост на Украйна, навремето накърниха териториалната цялост на Сърбия. От друга страна Сърбия ще зачита международното право и териториалната цялост на международно признатите държави“, уверява Вучич.

И понеже въпросът опира и до традиционно близките отношения между Белград и Москва, Вучич прави следното уточнение: „Сърбия е поела по европейския път и ще бъде част от Европейския, а не от Евразийския съюз. В същото време искаме да поддържаме добри и приятелски отношения с Русия. Тя винаги ни е подкрепяла – и през 1999 година, и по време на други кризи. Сърбия и занапред ще се държи отговорно на международната сцена. Ние сме направили европейския избор, но все пак нека никой не ни принуждава да ставаме враг на Русия“.

„Очаквам пълна подкрепа от Румъния и България“

Специално за Българската редакция на Дойче Веле Александър Вучич отговори на въпроса дали очаква българска подкрепа за присъединяването на Сърбия към ЕС: „Абсолютно, очаквам пълна подкрепа от Румъния и България, но също така и от Хърватия“.

А как бъдещият премиер вижда ситуацията около две малцинства в Сърбия – българското и влашкото? „Спорадично има проблеми, но не бих казал, че са сериозни. Става дума например за недостига на учебници в техните училища – проблем, който ние се опитваме да решим. Ето, вече пускаме хърватските учебници, очаквам скоро да имаме и български учебници. Смятам, че можем да решаваме тези въпроси в духа на приятелството.“

„Рано е за членство в НАТО“

Александър Вучич е реалист и по въпроса за НАТО. От една страна в Сърбия все още е жив болезненият спомен за бомбардировките през 1999 година, поради което е рано да се говори за членство, обяснява той. От друга страна обаче Сърбия и в момента поддържа отлични отношения с НАТО чрез програмата „Партньорство за мир“, обяснява Вучич.

„Ние искаме политическа и икономическа стабилност в целия регион. Имаме нужда от тази стабилност, имаме нужда заедно да излезем на международните пазари, заедно да привличаме инвеститори. Това ще бъде нашата политика“, казва Вучич и обобщава, че Сърбия има добри отношения със съседите си и иска да стане стабилизиращ фактор в региона.

 
 
Коментарите са изключени за “Нека никой не ни принуждава да ставаме враг на Русия“