“Нека не преувеличаваме“

| от |

От месеци насам в Германия и Великобритания се води разгорещен дебат за т.нар. миграция по бедност. Някои твърдения в него обаче съвсем не отговарят на истината, твърди еврокомисарят Ласло Андор, пише Дойче веле.

ebbbe6569a4d12d0e4807f719b6dc66b

Някои твърдения в дебата за миграцията са силно преувеличени, смята еврокомисарят по социалната политика и заетостта Ласло Андор. „Очевидно вътрешнополитическият календар на една европейска държава определя интензивността на дискусията“, каза Андор, визирайки предстоящите общински избори в Бавария. Факт е, че със слогана си „Който хитрува, пътува!“ баварският Християнсоциален съюз (ХСС) нажежи дискусията около т.нар. миграция по бедност.

В началото на 2014 отпаднаха всички ограничения за свободно придвижване на работна ръка от България и Румъния в рамките на ЕС. По този повод в германските и британските медии се появиха редица статии, посветени на страховете от евентуалния масов приток на т.нар. мигранти по бедност. На пресконференция в Брюксел Ласло Андор заяви, че и медиите са допринесли за засилването на дебата с погрешни и заблуждаващи информации. Според него ХСС и някои медии изопачават действителността.

„Не е вярно, както твърдят някои, че Брюксел упражнява натиск върху Германия и Великобритания да отпускат социални помощи на всеки мигрант още от първия ден“, заяви Ласло Андор по повод на отправената преди броени дни препоръка от страна на ЕК да бъде разглеждан всеки отделен случай. В нея Брюксел постави под въпрос цялостното отхвърляне на социални помощи за първите три месеца от престоя на европейските граждани.

„Политическата програма в някои страни-членки допринася в значителна степен за изострянето на дискусиите. Референдумът, който възнамерява да свика британският премиер Дейвид Камерън за принадлежността на Великобритания към ЕС през 2017 година също хвърли сянка върху дебата“, казва Ласло Андор.

Из джунглата на европейските предписания

Не само ЕК, но и Германският съд по трудово право съзира известно разминаване между германското социално право и сложните европейски правни правила. Председателят на сдружението на германските социални съдии Ханс-Петер Юнг заявява, че съдилищата по социалните въпроси са вкарани в политическа роля, каквато не са искали. „Влакът който сега се приближава към нас, потегли още с присъединяването на България и Румъния към ЕС. Още тогава политиците трябваше да са били наясно какви последици може да има разликата в жизнените станадарти в Румъния и България и този в Германия“, казва Ханс-Петер Юнг. Правната материя е изключително сложна. Според Юнг, германското право трябва да се синхронизира с европейското.

В понеделник (13.01.) ЕК представи наръчник, който трябва да помогне на националните власти да се ориентират в джунглата на социалните закони. В основата стоят ясни критерии за проверка на това дали един европейски гражданин живее за постоянно легално в друга европейска страна. Според ЕК, хората, които в рамките на три месеца не започнат работа, а и не си търсят такава в страната-домакин или не могат по друг начин да си осигурят прехраната, нямат право на социални помощи. Тези пък, които докажат, че търсят работа и имат шанс за работно място, могат да пребивават на територията на страната-домакин в продължение на шест месеца. Само легално пребиваващите в продължение на пет години в страната-домакин имат право на социални помощи. „Европейското право трябва да предложи защита срещу злоупотребата със социалните системи в европейските страни“, заявя еврокомисарят Ласло Андор при представянето на директивата.

За голяма част от вътрешноеврепейските мигранти, т.е. за тези, които работят, ситуацията е пределно ясна. „Мигрантите, които работят в някоя друга страна-членка, имат право на същите социални помощи, както и трудещите се местни хора. Те плащат същите данъци и вноски за социално осигуряване“, казва Ласло Андор. Всъщност статистиките и изследванията на ЕК показват, че в повечето случаи европейските мигранти внасят в социалните системи дори повече, отколкото получават от тях.

Дебатът ще заглъхне

Еврокомисарят по социалните въпроси подчертава, че правилата за европейските мигранти не са нови. Всички 28 страни-членки, в това число Германия и Великобритания, още веднъж потвърдиха тези правила през ноември 2013 година. Т.нар. директива за свободно придвижване е в сила от над десет години в ЕС.

„Не виждам опасност за този консенсус. Дебатът за евентуалната злоупотреба със социалните системи и предложенията за изостряне на мерките срещу мигрантите отново ще отшумят. Постоянно изникват подобни предложения, но след известно време отшумяват от само себе си“, казва Ласло Андор. Той смята, че дебатът ще приключи, когато британците се убедят, че след отпадането на ограниченията няма наплив на българи и румънци и че трудовите мигранти внасят повече пари в социалните системи на страната-домакин, отколкото получават.

Председателят на сдружението на германските социални съдии Ханс-Петер Юнг пък заявява, че не бива да се поставят под общ знаменател всички българи и румънци. „Много от мигрантите от тези страни са висококвалифицирани и не се явяват пред съдилищата по социалните въпроси, защото бръзо намират работа и осигуряват прехраната си“, казва той в интервю за „Дойчландфунк“.

 
 
Коментарите са изключени за “Нека не преувеличаваме“