Не си извлякохме поуки от “Фукушима“…

| от |

Атомната авария във „Фукушима“ промени мисленето на японците. Повечето от тях станаха противници на атомните електроцентрали и сега са обзети от истинска тревога поради новите планове на премиера Шиндзо Абе, пише Дойче веле.

На 1 март японският премиер Шиндзо Абе посети град Футуба, който се намира в непосредствена близост до авариралата АЕЦ „Фукушима“. Той разгледа зоната от 16 квадратни километра, която е предвидена да се превърне в „сметище“ за милиони тонове радиоактивно заразена почва. След катастрофата от 2011 година в префектура Фукушима редовно се мият улиците, почистват се фасадите на сградите и се извозват тонове радиоактивна пръст в черни и сини чували, които са пръснати на всевъзможни места, в очакване да бъдат трайно складирани.

След като огледа района, в който ще се складира или изгаря замърсената почва (официално: за най-много 30 години), Абе благодари на местното ръководство и жителите на района за тяхната готовност да приемат радиоактивния боклук. Вярно е, че за това има подписана спогодба между префектура Фукушима и правителството в Токио, но все още не са сключени договори със собствениците на земя в засегнатите райони на градовете Футуба и Окума, които са около 2 300 на брой. Част от тях не желаят да продават земята си и са решени да окажат съпротива.

Реакторите тръгват отново

Споразумението с властите във Футуба за изграждането на хранилище за радиоактивна почва беше истински успех за правителството на Абе. Особено на фона на проблемите около демонтажа на АЕЦ Фукушима-1 и планираното повторно пускане на някои от изключените реактори.

Японското правителство обяви, че до юни т.г. отново ще бъдат включени в експлоатация голяма част от спрените 48 ядрени централи в страната. Връщането на Япония към ядрената енергия се забави повече, отколкото искаше правителството на Абе – включително заради острата съпротива сред населението. Сега обаче централното ръководство е решено да форсира нещата, тъй като вносът на изкопаеми горива му струва твърде скъпо. Освен това Токио желае да ограничи по този начин количествата въглероден двуокис в атмосферата. Най-напред ще бъде включена отново атомната централа „Сендай“, а след нея и „Такахама“, експлоатирани от ядрения оператор KЕПКО. „Правителството предприема този ход въпреки отрицателните нагласи на хората. 70 процента от населението на страната е против връщането към ядрената енергия“, казва за Дойче Веле Айлин Миоко-Смит от екологичната организация Green Action Japan.

Концерните и политиката в коалиция по интереси

Природозащитничката се съмнява, че връщането към ядрената енергия ще донесе някакви икономически ползи на страната. Тя се позовава на изследвания, според които разходите за възстановяване и модернизиране на атомните електроцентрали ще бъдат много по-високи от тези за отказ от ядрената енергия и инвестициите във възобновяеми енергийни източници. „Не си извлякохме поуки от Фукушима“, допълва Миоко-Смит.

Тя смята, че японското правителство действа се е подчинило на интересите на големите концерни, които щедро финансират партиите, а на местно ниво са работодатели и източник на допълнителни доходи за общините, от които пък зависят разрешенията за изграждане на нови ядрени инсталации. „Електроразпределителните дружества предпочитат да използват съществуващите централи, вместо да строят нови с възобновяеми източници. Строителите на атомни съоръжения пък искат да изнасят своите технологии и да ги продават в чужбина, но това е по-трудно за тях, след като собствената им страна се е отказала от ядрената енергия“, обяснява активистката.

„Паника обзема хората“

Японското правителство смята възобновяемите енергийни източници за ненадеждни, поради което е изправено пред избора да продължи да внася изкопаеми горива или да пусне отново ядрените електроцентрали. „Правителството всъщност вече е взело решение в полза на атомната енергия, макар по-голямата част от японското население да е против, а някои хора да изпитват истинска паника“, казва Юн Йокумура от Института за глобална политика „Мейджи“.

 
 
Коментарите са изключени за Не си извлякохме поуки от “Фукушима“…