НАТО си заминава от Афганистан. Какво следва?

| от |

През 2014 г. мисията на Международните сили на ISAF, действащи под егидата на НАТО, завършва печално. Перспективите на новата мисия, която започва от 2015 г., също са далеч не радостни.

13-годишната военна кампания в Афганистан, която приключва тази година със заминаването на войските на САЩ и НАТО, трудно може да се нарече успешна. Работата е в това, че полеви командири, наркобарони, корумпирани политици и продажни военни там с лопата да ги ринеш и днес. А идеята за постигане на национално съгласие не е нищо друго освен преигран оптимизъм на западните политици.

Ситуацията в Афганистан не е следствие на някаква катастрофа, а резултат от фалшива военнополитическа конструкция на Запада, загубите от която с нищо не могат да бъдат компенсирани. В тази връзка заслужава внимание неотдавнашното изявление на новия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който беше на обиколка в тази страна. Алиансът, каза той, приветства готовността на Русия да участва в стабилизирането на ситуацията в Афганистан. Вчера, както вече бе съобщено, руският президент Владимир Путин заяви готовността на Русия при необходимост да „даде рамо” на афганистанския народ.

Изявлението на Столтенберг е забележително с това, че прозвуча на фона на войнствените заплахи на Алианса срещу Русия, която там получи ранг на противник. Така че едва ли може да се говори за смекчаване на твърдия антируски курс на военния блок. Думите на генералния секретар са предизвикани, по-скоро, от това сложно положение, в което се озоваха днес американците и съюзниците им в Афганистан.

Във всеки случай, САЩ и част от съюзниците им остават в Афганистан. Вярно, смята военният експерт Виктор Литовкин, тук за Русия има различни аспекти.

-Удължаването на присъствието на войските на НАТО в Афганистан може да им помогне да се закрепят в този регион. От едно страна, за нас това е добре. Нека талибаните да се разбират с тях на територията на Афганистан, а не да обръщат погледа си на север. А от друга – присъствието на САЩ и НАТО край границите на страните от ОНД не е особено оптимистично. Но ние ще си правим съответните изводи.
Според Литовкин без сътрудничеството на Запада с Русия по афганистанския въпрос решаването му все пак едва ли ще бъде възможно.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за НАТО си заминава от Афганистан. Какво следва?