НАТО: Русия удължава войната в Сирия

| от chronicle.bg |

Руската подкрепа към режима на сирийския президент Башар Асад само удължава войната в Сирия. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

„Русия би трябвало да играе конструктивна роля в борбата (срещу „Ислямска държава“), но подкрепата й за режима на Асад не е конструктивна. Това само удължава войната в Сирия“, каза Столтенберг пред Парламентарната асамблея на НАТО в Норвегия.

Според него Русия съсредоточава усилията си не върху противопоставяне на „Ислямска държава“, а върху борба с умерената опозиция и поддържане на режима на Асад.

Според Столтенберг Москва трябва да се постарае и да намали до минимум възможността за инциденти с участие на руските сили и тези на коалицията на западните страни в Сирия.

„Като цяло е необходимо всички страни да постигнат политическо решение на конфликта в страната. Всички държави, участващи в него и подкрепящи едни или други групи, трябва да участват в широк диалог, включително Иран и Русия . . . Войната ще завърши не на бойното поле, а на масата на преговорите – рано или късно. Въпросът е само колко време ще отнеме това и колко хора ще загинат. Нашата задача е страните колкото се може по-скоро да седнат на масата, тъй като войната вече е причинила твърде много страдания“, каза Столтенберг.

Той посочи, че НАТО няма планове да изпраща сили в Сирия. По въпроса за присъствието на НАТО в Афганистан, той заяви, че членовете на алианса продължават обсъжданията за изтегляне до края на 2016 г. Но по думите му НАТО няма напълно да изостави Афганистан.

 
 
Коментарите са изключени за НАТО: Русия удължава войната в Сирия