НАТО: Русия ескалира кризата в Украйна

| от |

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен разкритикува Русия заради навлизането на руски войници в Украйна.

Повод за това бе информацията, че руски войници са пресекли границата и са навлезли с Украйна. Москва първоначално отрече това да се е случило, след което обясни, че войниците просто са се заблудили. Междувременно репортер на „Ройтерс“ публикува снимки на които се виждат камиони без опознавателни знаци в пограничната зона между Русия и Украйна.

Генералният секретар на НАТО Фог Расмусен директно обвини Русия в пряка намеса в конфликта в Украйна, която води до допълнително ескалиране на напрежението там.

„Това не е изолиран случай, а крещящо нарушение на суверенитета на Украйна, част от опасна игра за дестабилизирането на страната. Настояваме Русия да прекрати незаконните военни действия, да спре да въоръжава сепаратистите в Украйна и да предприеме незабавни мерки в посока деескалация на конфликта“, заяви генералният секретар на НАТО.

Президент на Русия Владимир Путин отрече Москва да въоръжава проруските сепаратисти, както и че руски войници са пресекли границата и са навлезли в Украйна. Путин нарече конфликта „колосална трагедия“ и призова украинските власти към „незабавни преговори“ с т.нар. „опълченци“ (сепаратистите) с цел прекратяване на кръвопролитията. /БГНЕС

 
 

Повече информация Виж всички