НАТО обвини Русия в ескалация на напрежението

| от chronicle.bg |

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Русия за ескалация на напрежението със Северноатлантическия пакт заради „недопустимото“ нарушаване от страна на неин военен самолет на турското въздушно пространство, съобщава БНР.

Столтенберг свиква извънредна среща на страните от НАТО, след като Турция обяви, че руска машина е навлязла в пространството й по границата със Сирия.

„Току-що се срещнах с външния министър на Турция Феридун Синирлиоглу, за да обсъдим последните военни действия на Руската федерация във и около Сирия, включително недопустимото нарушение на турското въздушно пространство от руски военен самолет. Ясно подчертах, че НАТО ще брани строго турската сигурност. Руските действия не допринасят за сигурността и стабилността в региона. Предупредих Русия да зачита напълно въздушното пространство на НАТО и да избягва ескалиране на напрежението с Алианса“, каза Столтенберг.

По-рано днес стана ясно, че руски военен самолет е нарушил турското въздушно пространство близо до границата със Сирия в събота. Турция е изпратила два самолета Ф-16, за да го прехванат. Русия е информирала Турция, че нарушаването на турското въздушно пространство край сирийската граница на 3 октомври е било резултат от „навигационна грешка“, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

 
 
Коментарите са изключени за НАТО обвини Русия в ескалация на напрежението