Населението на София расте, а страната е най-бедна в Европа

| от |

Близо 57% от българите в слабо заселени места и 54% от средно населените райони или малки градчета живеят в риск от бедност и социално изключване, отчита анализ на европейската статистическа агенция Евростат за населението на Европейския съюз за периода 2008-2011 г.

Около 38% от българите в гъсто заселени райони или по-големи градове също са застрашени от бедност и социално изпадане. 

Вчера от КНСБ разпространиха данни, че 27% от всички заети у нас или около 600 хил. души получават ниско възнаграждение. Според  КНСБ  нископлатен служител, е този, който получава под 67% от нивото на средната нетна работна заплата,  т.е. хората които получават под 352 лв. месечно, се определят за нископлатени .

България е с показател за риск от бедност и социално изключване от 49% при среден показател 24% за 28-те държави-членки на ЕС, което представлява 120 млн. души, сочат данните на Евростат.

Анализът отчита рисковете от бедност в над 1 300 европейски региона по няколко показателя: степен на урбанизация на населеното място, прираст на населението (на 1 000 души) и промяна на нивото на заетост на хората между 20 и 64 години.

След България с висок риск от бедност са хората в Румъния – 40,3%, Латвия – 36,6%, Литва и Унгария – по 32% и др. Страните с най-нисък дял на хората, които са изложени на бедност и социално изключване по степен на урбанизация са Чехия – 15,4% и Холандия – 15,7%. Следват Швеция – 16%, Люксембург – 16,8% и Австрия – 16,9%.

Европейската статистика отчита и регионите с най-нисък и най-висок прираст на населението. По този показател най-значителен спад на населението е отчетен в региони в Литва и Латвия (22%)  и в гръцкия регион Янина – 20%.

За България – най-висок ръст е отчетен в столицата София – 3,4%, а най-силен е спадът на популацията във Видин (17%) и Монтана (15%), които се оказват двата най-интензивно обезлюдяващи се български града.

Най-голям спад в заетостта на хората между 20 и 64 години отново е отчетен в България – в Южен Централен район заетостта спада 9,7 процентни пункта през 2011 г. Зад нас са райони в Латвия и Испания – спад от 9,5 процентни пункта, 3 района в Ирландия – спад от 9,2 процентни пункта и др.

На другия полюс с ръст от 8,3% са регионите Корса във Франция, Анхалт, Германия – 4,5% и Тичино, Швейцария – 3,2%.

Сред 36 региона в ЕС, които са имали различно увеличение на нивото на заетост, 25 се намират в Германия, по 3 – във Франция и Полша, 2 – в Румъния, по 1 в Малта, Люксембург и Великобритания, отчитат от Евростат.

 
 

WhatsApp спира за милиони стари телефони

| от chronicle.bg |

Ако използвате по-стар модел смартфон, то вероятно до месец ще трябва да се сбогувате с мобилното приложение за споделяне на информация и провеждане на чат-разговори WhatsApp.

Според официалното изявление на създателите, първите, при които ще бъде спряно функционирането на приложението са мобилните устройства със стара версия на Android, Windows и Apple. Това ще се случи до края на тази година. До юни 2017 от списъка ще бъдат зачеркнати и по-старите модели на Blackberry и Nokia.

Пълният регистър на платформи, при които поддръжката на WhatsApp ще стане невъзможна са – Android 2.1 и 2.2, Windows Phone 7 и iPhone 3GS/iOS 6. До юни чат приложението с над милиард ползватели няма да е валидно вече и за BlackBerry, включително за BlackBerry 10, Nokia S40 и Nokia Symbian S60.

„Искаме да фокусираме усилията си върху мобилните платформи, които имат най-широка употреба“, допълниха от дъщерната фирмата на Facebook.

 
 

Опитайте вкусове от четирите краища на света

| от chronicle.bg |

Празниците и добрата храна събират хора около масата. Именно затова в навечерието на коледните празници, ИКЕА предлага на посетителите си да опитат традиционни храни от Ирак, Непал, Сърбия и Ливан. На 10 декември Мулти Култи колектив гостува в магазина със специално кулинарно шоу.

Участници в събитието са четирима готвачи – емблематични представители на софийската гастрономична сцена, които ще представят кулинарното богатство на родните си страни.

Кулинарни умения ще демонстрира Фреди Бениамин от знаменития ресторант Ашурбанипал, който ще покаже магията на традиционната иракска кухня с топлото предястие самбусак – малки банички с вегетариански пълнеж, поднесени с ароматен черен чай.

Носителят на медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац – Майстор Даци от ресторант „Котилото“, ще демонстрира умения в приготвяне на традиционната сръбска скара, която ще допълни с любимата си разрядка урбанес.

Ливанецът с френско сладкарско образование Хани Таук от сладкарница Карамел.бг, ще демонстрира как се правят най-добрите в България хрупкави френски кроасани.

Главният шеф-готвач на ресторант Гуркха Гунджа Б. Чокхал ще ни пренесе в Непал с вкусна зеленчуковата хангама – парченца от ситно нарязани и запържени в дълбок тиган зеленчуци, овкусени с ароматни индийски подправки.

 
 

#Bookclub: Оригиналните приказки на Братя Грим – за първи път на български

| от chronicle.bg |

Всички сме чели като деца приказките на Братя Грим. Десетки статии обаче говорят за „оригиналните“ приказки – онези, в които има много повече ужас и страх, отколкото в тези, които сме разлиствали като деца.

Зa пpъв път нa бългapcĸи eзиĸ излиза превод по opигинaлнитe нeмcĸи тeĸcтoвe нa пpocлoвyтитe пpиĸaзĸи, cъбpaни и paзĸaзaни oт Яĸoб и Bилxeлм Гpим. Издaниeтo вĸлючвa cтoтици пoяcнитeлни бeлeжĸи, илюcтpaции, биoгpaфични и poдocлoвни cпpaвĸи, ĸaĸтo и пoдpoбeн пpeдгoвop.

„Детски и домашни приказки“ излиза благодарение на издателство „Deja Book“.

Откъс от книгата можете да прочетете тук. 

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.