НАСА стартира симулация на живота на Марс

| от chronicle.bg |

Екип на НАСА ще живее под купол в близост до заспал вулкан на Хаваите с цел симулация на живот на планетата Марс.

Изолационният експеримент, който ще трае една година, стартира в петък и ще бъде най-дългият опит за начин на живот в такива условия.

Учените смятат, че една мисия до червената планета може да отнеме между една и три години.

Екипът, който ще бъде от шест човека, ще живее в тесни помещения под купола, без свеж въздух, свежа храна или лично пространство. Смелчагите се затвориха в 15ч. вчера.

Излизането извън специалния купол – чийто размери са 11 метра в диаметър и 6 метра височина, ще изисква носене на скафандър.

В експерименталния екип на НАСА влизат френски астробиолог, немски физик и четирима американци – пилот, инженер, журналист и геолог. Участниците ще имат малък кът за спане и бюро. Провизиите им ще включват консерви с риба тон и сирене на прах.

Мисиите до Международната космическа станция траят по 6 месеца. Американската космическа агенция наскоро проведе четиримесечен и осеммесечен експеримент с изолация. Докато повечето космически експерименти са свързани по-скоро с разрешаване на технически и научни предизвикателства, изолационните експерименти се сблъскват с човешкия елемент на проучванията и проблемите, които възникват от продължителното пребиваване на тесни пространства.

„Мисля, че един от уроците е, че наистина не можем да въздействаме на междуличностните конфликти, които се пораждат във всяка среда. Това неизбежно ще се случи по време на дългите мисии, дори с най-добрите специалисти и най-добрите хора.“, коментира Ким Бинстед, изследовател от НАСА.

 
 
Коментарите са изключени за НАСА стартира симулация на живота на Марс