Напрежение между Турция и Ирак заради войски в Мосул

| от chronicle.bg |

Напрежението между Багдад и Анкара нараства заради разполагането на турски войски в Северен Ирак. Багдад заплаши да се обърне към ООН, ако Турция не изтегли войските си от Северен Ирак в рамките на 48 часа.

Иракският премиер Хайдер ал Абади обяви, че разполагането на войници е направено без консултации и нарушава националния суверенитет на държавата. В случай че Турция не изтегли силите си в следващите два дни, Ирак си запазва правото да използва всички възможности, предупреждават от офиса на Абади.

Турският премиер Ахмет Давутоглу защити решението на страната си, като посочи, че става дума за ротация на войски в операция, започнала още през март.

Мосул е под контрола на ислямистите от ИДИЛ от миналата година. Турция изпрати стотици войници край град Башика, за да обучават иракски кюрди да се бият срещу ИДИЛ.

Хайдер ал Абади предупреди, че ще се обърне към Съвета за сигурност на ООН, ако Турция не изтегли войниците си до 48 часа. Давутоглу му изпрати писмо, с което обеща да не праща повече войски, но не дава съгласието си за оттегляне на войниците.

Турция има близки отношения с автономните кюрдски региони в Ирак, въпреки че третира сирийските кюрди по границата си като врагове. Падането на Мосул под властта на ИДИЛ беше ключов момент от разрастването на групировката и иракското правителство многократно се е опитвало да си върне града.

 
 
Коментарите са изключени за Напрежение между Турция и Ирак заради войски в Мосул