Намаляването на населението у нас не е драстично, смятат учени от БАН

| от |

Раждаемостта у нас е на средно европейско равнище и намаляването на българското население не е с драстични темпове. Това заявиха учени от Българската академия на науките на форум за демографските проблеми.

baby

Според учените сегашната система за отпускане на детски надбавки не е ефективна и затова е необходимо да има диференциран подход, свързан с гарантирания минимален доход и прага на бедността. Доцент Татяна Коцева от Института за изследване на населението и човека отбеляза, че една голяма част от българските семейства, така наречените семейства на работещите бедни, които получават над тези 350 лева среден доход на член от семейството, са лишени от тези надбавки.
Средната продължителност на живота се покачва, което означава подобряване на качеството на живот, смятат учените от Българската академия на науките.

Имигрантството не съдейства за сериозни положителни промени в естествения прираст и възрастовата структура на населението, коментира Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека:

През 2060-а вероятно ще бъдеме към 5 милиона и половина. Ромите също излизат от страната. Те също имат намаляване на раждаемостта. При тях смъртността е много по-висока, отколкото при българите. Тоест тенденциите са много динамични и не са точно такива, както се представят – „ние се топим, другите се увеличават, ще ни претопят“.
Според професор Илона Томова от Института за изследване на населението и човека, вместо да се търсят мерки за повишаване на раждаемостта, по-правилният подход е да се инвестира в образованието на хората.

 
 
Коментарите са изключени за Намаляването на населението у нас не е драстично, смятат учени от БАН