Най-вероятният финал на Мондиал 2014 ще е Германия срещу Испания

| от |

Най-вероятният финал на Мондиал 2014 ще е Германия срещу Испания, според германски учени. Стойността на играчите в германския национален отбор по футбол, който ще играе в Бразилия, е над половин милиард евро, пише Ingenieur.de, цитиран от агенция Фокус. Най-скъпият отбор в историята на Германия има добри изгледи да достигне до финал с Испания, според учени от Берлин, които са използвали заплащането на футболистите като индикатор за шансовете за победа. На пръв поглед прогнозата за финала на Световното първенство по футбол в Бразилия изглежда наивна, тъй като германските учени просто са използвали общата сума, заплатена за играчите в отборите.

82b1ee2af98bf4aa154aa777630e29e0

Проф. Герт Вагнер обаче е убеден, че тъй като заплащането отговаря на способностите на играчите, то финансовата стойност на отбора е пряко свързана с успеха. Професорът по икономически науки от Техническия университет в Берлин е разработил т.нар. метод на пазарната стойност заедно с колегата си проф. Михаел Мютц, които се занимава с наука на спорта в Гьотингенския университет, и социолога от Свободния берлински университет Юрген Герхардс.

Според метода на пазарната стойност най-големи шансове има най-скъпият отбор. В такъв случай при първата фаза на първенството от група А на първо място излизат Бразилия с отбор за 468 милиона евро и Хърватска (193 млн.), в група В победители ще са Испания (631) и Холандия (122). В група С триумфират Колумбия (190) и Бряг на слоновата кост (122), а в група Д – Англия (334) и Италия (323). От група Е към осмина финалите продължават Франция (412) и Швейцария (178), от група F Аржентина (392) и Босна и Херцеговина (114). В G група печелят Германия (562) и Португалия (297), в група Н Белгия (349) и Русия (184). Продължавайки по същия метод бързо достигаме до полуфиналите, на които играят Бразилия срещу Германия и Испания срещу Аржентина. А победителят на финала трябва да е Испания, чийто отбор е с 69 милиона по-скъп от този на Германия.

Не е ли методът на пазарната стойност просто една игра за ума? Не и според проф. Вагнер. Той смята, че на пръв поглед простият индикатор има голяма предсказваща сила. Отборите с най-добре платени играчи са и най-умели и биха спечелили първенството с най-голяма вероятност. От Световното първенство по футбол през 2006 година изходът на всички футболни състезания може да се предскаже доста точно, отбелязва професорът.

 
 
Коментарите са изключени за Най-вероятният финал на Мондиал 2014 ще е Германия срещу Испания