Най-успешният съвременен полски премиер поема Европейския съвет

| от |

Новоизбраният председател на Европейския съвет Доналд Туск, който в момента е премиер на Полша, е проевропейски привърженик на свободния пазар, изградил репутацията си на уверен в себе си политик, който не губи самообладание и може да обърне най-сложните ситуации в своя полза.

Доналд Туск е роден на 22 април 1957 г. в Гданск в семейството на занаятчия. По произход е етнически кашуб, славянска малцинствена група от северо-източните райони на Полша. Завършва история в Гданския университет. Впрочем установява етническия си произход вече в зряла възраст. Научава езика на кашубите и застава в челните редици за възраждането на културата им, която е била в упадък. Дори написват първия учебник за изучаване кашубския език.

Започва политическа дейност още в университета, където участва в създаването на студентски комитет на знаменития профсъюз „Солидарност“, а също в организирането на стачки.

През 1989 г. заедно с група либерали от Гданск влиза в партията „Либерално-демократичен конгрес“ и след изборите през 1991 г. е избран за депутат. След 7 години става зам-председател на Сената (горната камара на парламента), а през 2001 г. зам-председател на Сейма (долната камара).

В началото на 2000-те години Туск става един от основателите на новата партията „Гражданска платформа (ГП), изповядваща либерално-консервативна идеология. От 2003 г. той е неин несменяем председател. На изборите през 2005 г. партията под неговото ръководство зае второ място, спечелвайки 36,33% от гласовете на избирателите. През 2005 г. той се кандидатира за президент, но бе победен на втория тур от Лех Качински.

Успехът дойде при Туск и политическите му съратници през 2007 г., когато ГП победи на извънредните парламентарни избори. Съответно Туск стана премиер, този пост той заема до момента. В съвременната полска история още няма политик, който толкова дълго време да се е задържал в премиерското кресло. Той обаче трябва да напусне поста до 1 октомври, когато ще поеме Европейския съвет.

В момента партията на Туск довършва втория си управленски мандат в коалиция с Полската селска партия. През есента на 2015 г. в страната трябва да се проведат редовните парламентарни избори.

Според аналитиците последните години полският премиер е станал политик от световна величина, въпреки че в първите години на управлението трудно са му се отдавали международните връзки (Туск не знае английски, но сега каза, че заляга да го учи – ред). Мнозина смятат, че навремето в начинанията си той се е натъквал на противодействието на президента Лех Качински и опозиционната партия „Закон и справедливост“ на бившия премиер Ярослав Качински (двамата са близнаци, но Качински загинаха при самолетната катастрофа край Смоленск през 2010 г. – бел.ред.). Наблюдателите посочват, че едно от постиженията на Доналд Туск през първите години от управлението му е смекчаването на отношенията с Русия.

През 2009 г. партията на Туск постигна успех и в Брюксел. Нейният евродепутат Йежи Бузек бе избран за председател на Европарламента. През втората половина на 2011 г. като ротационен председател на ЕС Полша наложи редица свои проекти, включително инициативата „Източно партньорство“ за сближаване с редица бивши съветски републики, сред които и Украйна. (Впрочем по признание на западни експерти инициативата е една от причините за конфликта в Украйна – ред.)

По време на кризата през 2013 г. Полша активно се бореше за правото да участва във вземането на решения в ЕС. Без да е страна от еврозоната, Варшава успя да постигне максимално широко участие в създадения Банков съюз.

В хода на украинския конфликт Доналд Туск бе един от най-активните политици, който по-специално форсира подписването през март на политическата част от Споразумението за асоциирането на Украйна с ЕС.

Сред предимствата на Доналд Туск наблюдателите изтъкват приятелството му с германската канцлерка Ангела Меркел. Свързва ги произходът им. Известно е, че дядото на Меркел има полски корени. Общи неща има и в политическата им съдба. И двамата постигнаха успехи през 2005-2007 г. И все още са на власт.

Доналд Туск е женен за историчката Малгожата Туск и има две деца – си и дъщеря. Синът му вече го е направил дядо. / АФП/ИТАР-ТАСС, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Най-успешният съвременен полски премиер поема Европейския съвет