Най-умното решение на БНТ от години – отказва се от Евровизия

| от |

evroviziya2014

Българската национална телевизия няма да участва в песенния конкурс на Евровизия 2014.

Водена от желанието да популяризира българската песен и българските изпълнители, вече 9 години медията изпраща представители в престижния конкурс. За своето присъствие на европейската сцена,БНТ е длъжна да заплати такса за участие, която за последната година се е повишила 100%, спрямо 2005-та /годината на първото участие/. Към тази такса влизат и разходите по вътрешната селекция и избор на участник, презентиране на българската песен пред европейската публика и всички услуги и ефекти по време на провеждането на конкурса.

С оглед разходите по този проект и предстоящото намаляване на бюджета на БНТ за следващата година, отказът от Евровизия ще е първата стъпка от финансовите ограничения, които телевизията трябва да предприеме.

В тазгодишното издание във шведския град Малмьо не се включиха Босна и Херцеговина, Полша, Словакия, Португалия и Турция, а за догодина своя отказ обявиха Мароко, Монако, Люксембург, Чехия, отново Словакия и Андора.

Най-големият успех за България в песенния конкурс на Евровизия е през 2007 година – на финала в Хелзинки, когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов се класираха на 5-то място с песента „Вода”.