Най-старият мъж на планетата е преживял лагерите в ГУЛАГ

| от |

111-годишния Александър Имич от Ню-Йорк (Alexander Imich) е най-старият мъж на планетата според „The New York Times“.

Samyim-staryim-zhitelem-planetyi-stal-by

111-годишния Александър Имич

Званието е получил след скорошната кончина на предишния рекордьор – италианецът Артуро Ликата (Arturo Licata), който за няколко дни не е доживял до своята 112-годишнина.

Александър Имич е роден през 1903 година в Ченстохова, Петроковска губерния (бивша Руска Империя, днес регионът влиза в територията на Полша). Занимавал се е химия, интересувал се е и от парапсихология. След началото на Втората Световна Война с бягство е избегнал еврейските гета и холокоста в Полша, но е попаднал в контролираната съветска част към поделената по равно територия между Германия и болшевишкия СССР. След отказа му да приеме съветско гражданство, Имич и жена попадат в машината на ГУЛАГ и са изпратени в съветски лагер в далечен Мурманск. По-късно обаче, през 1951 година, семейството успява да емигрира в САЩ през Полша.

През останалия си живот в Америка, преди да се пенсионира, Имич работи като химик-консултант, а по-късно се връща и към старата си страст – парапсихологията и дори става редактор на сборника „Incredible Tiles of the Paranormal“. Ню-Йоркският пенсионер успява да основе и „Изследователски Център за Анормални Явления“, а на достолепната си възраст от 92 години, сяда да пише мемоарна книга. Близки на семейството на столетника казват, че му е трябвало доста време за изучаване на компютърните технологии, но все пак понастоящем той използува активно усвоените си знания.

За тайна на своето дълголетие, Имич счита добрите гени и умерения начин на живот. Самият той споменава, че никога не си е мислил, че изобщо някога ще може да доживее до такава дълбока старост. Той казва, че никога не е употребявал алкохол и е зарязал тютюнопушенето преди много, много години. Също така се е занимавал активно с гимнастика и много плуване.

uJjBwmCyYqY

16-годишната Мисао Окава

Що се отнася до най-старата жителка на планетата, то все още се счита, че това е 116-годишната Мисао Окава (Misao Okawa) от Япония. За достопочтената си възраст, госпожа Окава също счита, че фактора е здравословния начин на живот, ведно с гимнастиката. По неин разказ – дневния и хранителен порцион се състои само от морски дарове, от суши, а също и това, че спи не по-малко от 8 часа на денонощие.

 
 
Коментарите са изключени за Най-старият мъж на планетата е преживял лагерите в ГУЛАГ