Най-скъпото световно първенство

| от |

Световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 ще остане в историята, като най-скъпият мондиал в историята на футбола.

Феновете, които ще искат да гледат мачовете ще трябва да платят между 6 000 и 12 000 долара, като в тази сума не са включени самолетните билети, както и транспорт в самата Бразилия.

Най-евтиният билет за чужденци ще струва 150 долара. За бразилци ще има преференциални цени. Освен това феновете ще имат доста високи сметки за придвижване от град до град, както и до стадионите.

Тези цени правят практически невъзможно посещението на мачовете на средната класа, но вече да гледаш в къщи на 3D, което ще се случи и у нас съвсем скоро, предлага също толкова положителна емоция, отколкото и на стадиона.

Дори и при тези високи цени на билетите, обаче не се очаква да има празни места по стадионите. Около 95% от финансирането на събитието идва от продажба на реклама и права за ТВ излъчване. В САЩ телевизията, която спечело правата за излъчване на първенствата за 2018 и 2022 година, направи това след оферта за 600 млн. долара.

На 10 октомври изтича крайния срок за предварителна продажба на билети и от ФИФА съобщиха, че вече има заявки за 4.5 млн. билета за 64 мача. 77% от заявките са от домакина Бразилия, следват Аржентина и САЩ. Най-популярните мачове са първият, който ще бъде изигран, финалът, както и всички срещи на Бразилия.