Най-малко 27 хиляди чужденци воюват за ИДИЛ

| от chronicle.bg |

Най-малко 27 хиляди чужденци воюват на страната на ИДИЛ и други екстремистки групировки в Сирия. Това се посочва в най-новия доклад на консултантската фирма„Суфан“, цитирана от Би Би Си и ТАСС.

Изследването потвърждава изводите отпреди няколко месеца, че броят на чужденците в редовете на ИДИЛ се е удвоил спрямо миналата година. По по-песимистични разчети броят на чуждестранните бойци в Сирия е нараснал на 31 хиляди. В доклада се изреждат 86 държави на произход. Най-много са тунизийците – 6 хиляди, следвани от Саудитска Арабия, Русия и Турция – всичките с повече от 2 хиляди джихадисти.

От Европейския съюз са дошли около 5 хиляди бойци, в огромната си част пришълци от Франция, Великобритания, Германия и Белгия. Бойците от Балканите са близо 900, почти всичките от Албания, Босна, Косово и Македония. Повечето отиват в Сирия, за да вземат непосредствено участие в бойните действия, а не за да се подготвят за терористични атаки в Европа. Въпреки това между 20 и 30 на сто от тези бойци се завръщат на Запад и представляват съществен риск за силите за сигурност, предупреждават от „Суфан“.

 
 
Коментарите са изключени за Най-малко 27 хиляди чужденци воюват за ИДИЛ