Най-голямата медицинска измама в съвременната история

| от |

Повече от половин милион жени по света носят гръдни импланти с несертифициран гел

Повече от 2000 българки са се подложили на пластична хирургия на бюста и носят имплантите на френската фирма PIP. Много от тях вероятно не знаят, че те са пълни с не-сертифициран гел, забранени са за производство и продажба преди четири години и в момента се водят поредица от дела срещу производителя и сертифициращата организация, която не е упражнила достатъчен контрол при производството.

Plastic surgeon Denis Boucq poses holding defective silicone gel breast implants at his office in a clinic in Nice

Макар че ответниците обжалват, съдът е потвърдил предварителното изпълнение и повече от 1700 пациентки са получили минимална провизия от 3000 евро. Онези от тях, които са предявили претенции за по-високи суми, ще изчакат окончателното решение на съда и заключението на вещото лице по всеки отделен случай.

Български пациентки, които се присъединят към висящите дела или заведат ново дело, биха могли да очакват да получат в кратки срокове решение от Търговският съд в Тулон, с което им се присъждат провизии за обезщетение. В началото на 2014 година е стартирана и нова процедура, към която са се присъединили повече от 60 български пациентки, които очакват произнасяне на съда и своето парично обезщетение. Присъденият до момента размер на обезщетението, на пациентки от други държави, е достатъчен за нова операция за подмяна на имплантите с безопасни.

За по-бърз достъп до адвокатите по делото от днес е активен сайта www.kolektivnodelo.com, където е налична проста форма за контакт. Адвокатите ще се свържат с всички, които проявят интерес към присъединяване към делото.

Френската фирма Poly Implant Prothèses (PIP) е продавала в повече от 65 държави гръдни импланти, предварително напълнени със силиконен гел. Съгласно Европейските директиви, тези импланти са сертифицирани в продължение на повече от десет години от квалифицирана организация, в случая германското дружество TÜV RHEINLAND, като неговия филиал TÜV RHEINLAND France също взема участие в сертифицирането.

През март 2010г., френското здравно ведомство установява, че PIP използва за пълнене на имплантите гел, който не отговаря на законовите изисквания и постановява незабавното изтегляне на продуктите от пазара. Дружеството PIP, изпаднало във финансови затруднения, е обявено в ликвидация по съдебен ред.

Няколко съдебни дела са заведени и/или висящи във Франция, между които наказателни дела срещу членовете на управителните органи на PIP, дела срещу застрахователи и срещу сертифициращата организация TÜV. Делото се води пред съда в Тулон от юни 2011 година по инициатива на бивши дистрибутори на имплантите PIP. Досега към делото са се присъединили над 1700 пациентки от държави в цяла Европа и Латинска Америка.

Сертифициращите организации са обвинени в неизпълнение на нормативните им задължения и за проявена небрежност при сертифицирането на имплантите. Съдът се произнася с решение на 14 ноември 2013г. иобявява TÜV за отговорно за вреди, като е признал правото на обезщетение и на чуждестранните пациентки.